Маккей (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маккей
63.9167° с. ш. -111.0333° и. д.
Местоположение в Канада
МестоположениеСеверозападни територии
Координати63°55′ с. ш. 110°25′ з. д. / 63.916667° с. ш. 110.416667° з. д.
Оттокрека Локхарт
Дължина112 km
Ширина30 km
Площ1061 km2
Надм. височина431 m

Езерото Маккей (старо название Биг Айлънд) (на английски: MacKay Lake) е 5-о по големина езеро в Северозападните територии на Канада. Площта му, заедно с островите в него е 1061 км2[1], която му отрежда 42-рото място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 977 км2[1]. Надморската височина на водата е 431 м[1].

Карта на югозападната част на езерото Маккей

Езерото се намира в североизточната част на Северозападните територии на Канада, на около 100 км северно от залива Маклауд на Голямото Робско езеро. Дължината му от югозапад на североизток е 112 км, а максималната му ширина в югозападната част – 30 км. По форма езерото наподобява кратуна с дръжка, като разширената му част е югозападната, а на североизток има дълъг (72 км) и тесен (до 10 км) ръкава – дръжката на „кратуната“.

Маккей има силно разчленена брегова линия, особено в разширена, югозападна част с множество заливи (Уорбъртън), полуострови, канали острови с площ от 84 км2. Най-голям остров Биг Айлънд, по името на който преди се е казвало езерото.

От крайния североизточен ъгъл на ръкава изтича река Локхарт, вливаща се от запад в езерото Ейлмър.

По бреговете на езерото няма постоянни селища.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Маккей (озеро, Северо-Западные Территории)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​