Макларън MP4/4

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Макларън MP4/4
Картина
Категория Формула 1 (едноместен)
Конструктор Макларън
Дизайнер Стив Николс
Гордън Мъри
Шаси Карбонови нишки монокок
Двигател Хонда RA168-E V6
Трансмисия Уелшман-Макларън 6-скоростна наръчна
Гуми Гудиър
Тим Marlboro McLaren Honda
Пилоти 11. Ален Прост
12. Аертон Сена
Дебют 1988 Голяма награда на Бразилия
Стартове 16
Победи 15
Титли при конструкторите 1 (1988)
Титли при пилотите 1 (1988, Аертон Сена)
Първи места на старта 15
Най-бързи обиколки 10

Макларън MP4/4 е болид от Формула 1, с който отборът на Макларън участва през сезон 1988. Конструиран от Стив Николс и Гордън Мъри и пилотиран от Ален Прост и Аертон Сена, това е един от най-успешните болиди в историята на Макларън, доминирайки всички състезания с изключение на едно, както и всички пол-позиции без един. Самият болид е базиран на Брабам BT55, чийто дизайн бе дело на Мъри.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1987 бе разочароващ за Макларън. Болидът MP4/3, конструиран от Стив Николс с двигател ТАГ-Порше, спечели само три състезания, дело на Ален Прост, който завърши четвърти в класирането при пилотите, като победата в Португалия бе негова 28-а като подобри рекорда на Джеки Стюарт.

Макларън си осигуриха турбо-двигателите на Хонда, които са един от най-силните по това време. 1988 бе и последния сезон за турбо-двигателите, преди да бъдат напълно премахнати за 1989. С назначаването на Гордън Мъри в отбора той заедно с Николс конструираха болида с нисък профил на кокпита, нещо което Мъри е конструирал, когато е бил главен дизайнер на Брабам, преди да напусне в края на 1986. След три сезона при Лотус, бразилеца Аертон Сена се присъедини към отбора на Рон Денис, с поискане от Ален Прост, за да сформират най-силната двойка пилоти. Самият сезон бе изпълнен с доминацията на Прост и Сена като французина бе на върха 7 пъти, а бразилеца с една повече. Единственото състезание, в което нито един от Макларън-ите не достигнаха финала бе в Монца, където Прост отпадна с повреда по двигателя (второ отпадане което да е механическо), докато Сена отпадна след удар с бавно-движещия се Уилямс на Жан-Люис Шлесер, което даде шанс на Ферари-тата на Герхард Бергер и Микеле Алборето да донесат двойна победа за Скудерията.

Самото темпо на Макларън в квалификациите е убийствена, като Сена и Прост са най-бързи с повече от секунда от останалите. Не само това, но по време на квалификациите за ГП на Германия, MP4/4 регистрира най-добра скорост, като и Сена и Прост постигнаха скорост от 333 км/ч на най-дългата права на трасето в Хокенхаймринг.

Макларън завършиха сезона, печелейки титлата при конструкторите и при пилотите (като Сена побеждава Прост, въпреки че французина имаше повече точки, но само единайсетте най-добри резултата се считат за шампионата), съответно в Белгия и в Япония.

Модифицирана версия на болида MP4/4B, бе използван като тест болид за новия V10 двигател на Хонда, създаден за промените относно премахването на турбо-двигателите за 1989. MP4/4, е заменен от надшественика, MP4/5, което отново донесе на Макларън титла при конструкторите и титла при пилотите за Ален Прост.

Класиране във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Година Отбор Двигател Гуми Пилоти 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Тчк. WCC
1988 Marlboro McLaren Honda RA168-E
V6 tc
Г BRA SMR MON MEX CAN DET FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 199 1-ви
Ален Прост 1 2 1 1 2 2 1 Ret 2 2 2 Ret 1 1 2 1
Аертон Сена DSQ 1 Ret 2 1 1 2 1 1 1 1 10 6 4 1 2

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата McLaren MP4/4 в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​