Малка алпийска владиславия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малка алпийска владиславия
Природозащитен статут
NT
Почти застрашен[1]
Червена книга на България
VU
Уязвим[2]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Мекотели (Mollusca)
клас:Коремоноги (Gastropoda)
разред:Стиломатофорни охлюви (Stylommatophora)
семейство:Хелицидови (Helicidae)
род:Chilostoma
вид:Малка алпийска владиславия (C. sztolcmani)
Научно наименование
[ редактиране ]

Малка алпийска владиславия (Chilostoma sztolcmani) е вид високопланински охлюв от семейство Хелициди (Helicidae).[3]

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Видът е ендемичен за България и е един от най-високопланинските в страната. Обитава Пирин в район около връх Вихрен на площ от едва 20 km2[3]. Наблюдава се на надморска височина от 2000 до 2700 метра[4]. Малката алпийска владиславия е типичен скален вид свързан с варовикови райони. Обикновено се открива по голи скали, в пукнатини или в подножието на скалите.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

В Червената книга на България е вписан като уязвим вид, а в Международната червена книга е вписан като почти застрашен вид. Ограничения ареал обаче е причина видът по-често да бъде квалифициран като уязвим[3]. По отношение на видовете от подрод Wladislawia обитаващи Пирин, както и настоящия вид в България не е правено целенасочено мониторингово проучване[5].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Видът е сходен с Голямата алпийска владиславия (Chilostoma polinskii), която е и типов за подрода вид[6]. Черупката е притиснато-конична и със слабо изразена лъскава повърхност. На цвят е белезникава. Притежава 4,5 – 5 умерено изпъкнали извивки, като последната извивка завършва рязко.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chilostoma sztolcmani. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 23 декември 2021 г. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Малка алпийска владиславия. Посетен на 23 декември 2013
  3. а б в Pall-Gergely, B. Chilostoma sztolcmani // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. International Union for Conservation of Nature, 2011. Посетен на 23 декември 2013. (на английски)
  4. Хубенов З., Съвременно състояние на биоразнообразието в България – проблеми и перспективи, Малакофаунистично разнообразие на България, Институт по зоология, БАН, стр.38
  5. Доклад за резултатите от прегледа и оценката на наличните данни от литературни и други източници за видовете безгръбначни животни
  6. Family Helicidae excluding Helicinae (Gastropoda Pulmonata): morphology, taxonomy, and a catalogue of taxa, A. A. SCHILEYKO // Архивиран от оригинала на 2013-12-24. Посетен на 2013-12-23.