Мамаев курган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мамаев курган
Карта
Местоположение във Волгоград, Tsentralny District
Надм. височина102 m
Мамаев курган в Общомедия

Мамаев курган е хълм с мемориален комплекс, включващ паметници, братски могили и църква „Вси светии“, намиращ в централната част на Волгоград.

Хълм[редактиране | редактиране на кода]

Названието на хълма идва от името на татарския кан Мамай, живял в този край. Височината на хълма е 102 метра и е важна стратегическа точка за военни действия – най-високата точка в района на града.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

На хълма по време на Битката при Сталинград през Втората световна война се провеждат тежки сражения (особено от септември 1942 до януари 1943 г.), когато хълмът неоднократно преминава от съветски в германски ръце.

Мемориал[редактиране | редактиране на кода]

След войната на това място е построен мемориален комплекс „Родината-майка зове“. Комплексът е изграден от 5500 тона железобетон и 2400 тона метална конструкция (без основите) и е висок 85 метра. Мечът е направен от неръждаема стомана, височината му е 29 метра и тежи 14 тона. Статуята стои на плоча висока само 2 метра, която е част от фундамент с височина 16 метра под земята. Снабдена е с отвори за преминаване на вятъра и с ефектно осветление.

Сложните разчети на тази конструкция са направени от доктора на техническите науки Николай Василевич Никитин (който е създал и плановете за устойчивостта на Телевизионната кула) в кв. Останкино, Москва.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]