Манчестър Юнайтед от Свищов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манчестър Юнайтед от Свищов
Манчестър Юнайтед от Свищов
РежисьориСтефан Вълдобрев
ПродуцентиСтанимир Трифонов, Стефан Вълдобрев, Драгомир Керанов, Зорница Попова
СценаристиСтефан Вълдобрев
В ролитеМартин Здравков Левиджов-Манчестър Юнайтед
Димитър Бербатов
МузикаСтефан Вълдобрев, Комикс
ОператорКрум Родригес
МонтажКристиан Будев
ЖанрДокументален
Премиера10 март 2011 г., София Филм Фест[1]
Времетраене55 минути
СтранаБългария
ЕзикБългарски
ЦветностЦветен
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie

„Манчестър Юнайтед от Свищов“ е български пълнометражен документален филм, режисиран от Стефан Вълдобрев.

Премиерата на филма се състои в рамките на 15-ия София Филм Фест от 2011 г., след което е показван и на редица други международни фестивали[2], включително в рамките на Юго-източния европейски павилион на фестивала в Кан.[3].

Филмът представя живота на Марин Здравков Левиджов от Свищов в светлината на борбата му да смени рожденото си име с това на своя любим футболен клуб „Манчестър Юнайтед“. Сюжетът оставя по-скоро встрани футболните теми и се стреми да покаже съвременния живот в малък български град и жителите му, които всячески се опитват да избягат от заобикалящата ги действителност[4]. Филмът поставя въпроса за идентичността и за желанието да бъдеш някой друг[5]

„Манчестър Юнайтед от Свищов“ е първият документален филм на режисьора и сценарист Стефан Вълдобрев. Историята на борбата на Левиджов-Юнайтед с българските институции събужда любопитството на Вълдобрев. Запитвайки се за мотивите, вдъхновенията и разочарованията, каращи напълно нормален човек да предприеме толкова радикални стъпки към личността си, режисьорът решава, че трябва да създаде филм за Марин[1].

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Марин Левиджов започва през 1999 г. по време на финала от Шампионската лига между „Байерн“ (Мюнхен) и „Манчестър Юнайтед“. Към 89-а минута на мача неговите любимци от „Юнайтед“ губят с 0:1 и Левиджов заявява, че ако любимият му отбор обърне мача, той ще се преименува на Манчестър Юнайтед[4]. В следващите 3 минути англичаните постигат обрат и предопределят перипетиите в живота на Мартин през следващите 15 години. Главният герой повежда битка с българската правна система, която след множество обрати завършва с частична победа за него.

По-голямата част от действието във филма се развива в крайдунавския град Свищов, където зрителите се запознават с живота на Левиджов-Юнайтед, неговото семейство, котката му Бекъм (наречена на едноименния футболист Дейвид Бекъм) и приятелите му. Всички герои, показани от режисьора, са обединени от недоволството си от ситуацията в страната и града си, както и от желанието да постигнат нещо и да бъдат нещо повече. Самият Левиджов е строителен работник, които изпитва трудности да си осигури постоянна работа.

Кулминацията на филма е телефонен разговор на Левиджов-Юнайтед с мениджъра на Димитър Бербатов - Емил Данчев. Данчев информира Левиджов, че му е осигурил пътуване до Великобритания, където ще има възможност да наблюдава мач на „Манчестър Юнайтед“. Филмът се фокусира върху силните емоции на Левиджов-Юнайтед преди и след футболната среща на Театъра на мечтите. Следва и среща със самия Димитър Бербатов, който по онова време е сред звездите на „Манчестър Юнайтед“. Последните минути на филма са посветени на завръщането на Левиджов-Юнайтед в родния Свищов, където животът продължава да тече по стария начин.

Номинации и награди[редактиране | редактиране на кода]

„Манчестър Юнайтед от Свищов“ е номиниран за най-добър документален филм на международните фестивали в Сараево и Варшава[6]. Печели наградата за най-добър документален филм/портрет на международния филмов фестивал в Минск,[7], както и Специалната награда на директорите на фестивала „Звездите на Шакен“ в Казахстан.[8]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б „Манчестър Юнайтед от Свищов“ на Стефан Вълдобрев // avtora.com. Архивиран от оригинала на 2015-04-04. Посетен на 17 май 2015.
  2. Официална страница на филма // www.mymatemanchesterunited.com. Посетен на 17 май 2015.
  3. БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ В КАН 2011 // nfc.bg. Архивиран от оригинала на 2015-05-18. Посетен на 17 май 2015.
  4. а б „Нощно кино в четвъртък“ ще представи „Манчестър Юнайтед от Свищов“ на Стефан Вълдобрев // dnevnik.bg. Посетен на 17 май 2015.
  5. МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД ОТ СВИЩОВ / MY MATE MANCHESTER UNITED // siff.bg. Архивиран от оригинала на 2013-10-02. Посетен на 17 май 2015.
  6. My Mate Manchester United (2011) – Awards // imdb.com. Посетен на 17 май 2015.
  7. НАГРАДЕНИ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ // nfc.bg. Архивиран от оригинала на 2015-05-18. Посетен на 17 май 2015.
  8. Стефан Вълдобрев спечели награда за документално кино в Минск // dnevnik.bg. Посетен на 17 май 2015.