Марвълетс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Марвълетс, 1963 година.

Марвълетс (The Marvelettes) е девическа група, постигнала голяма популярност през ранните до средните 60-те години. Състои се от съученичките Гладис Хортън, Кетрин Ендерсън (сега Скефнър), Джорджиана Тилман (по-късно Гордън), Хуанита Кауарт (сега Кауърт Мотли) и Джорджия Добинс, която е заместена от Уанда Йънг (сега Роджърс) преди подписването на първата звукозаписна сделка. Те са първият голям успешен проект на Мотаун Рекърдс след Миракълс и първата девическа група със значителен успех след издаването на хит номер едно Please Mr. Postman от 1961 година. Той е един от първите сингли номер едно, записан от девическа вокална група, както и първият на творец, свързан с Мотаун.

Основани са през 1960 година, по времето, когато учредителите й създават музика в Инкстърската гимназия в град Инкстър, Мичиган. През 1961 г. подписват с Тамла, лейбъл на Мотаун. Част от ранните хитове на групата са написани от членове на състава, а други - от изгряващите звезди - певци и автори на песни - като Смоуки Робинсън и Марвин Гей, последният свирещ на барабани на голяма част от ранните им записи. Въпреки ранните им постижения, те са засенчени по популярност от групи като Сюпримс, с които имат голяма вражда. Въпреки това, те успяват да се върнат на голямата сцена през 1966 г. с Don't Mess With Bill, последвано от други по-малки хитове. Те се борят с проблеми като лоша промоция от Мотаун, болести и психически сривове, като Кауърт е първата, напуснала през 1963, последвана от Джорджиана Тилман две години по-късно, и Гладис Хортън след още две. Групата спира да свири през 1969 и след издаването на The Return Of The Marvelettes през 1970 г., в който се представя само Уанда Роджърс, групата се разформирова за постоянно, като Роджърс и Кетрин Ендерсън напускат музикалния бранш.

Групата получава няколко отличия, включително място в Залата на славата на вокалните групи и Награда за новаторство от фондация "Ритъм и блус". През 2005 г. най-успешните записи на групата, Please Mr. Postman и Don't Mess With Bill донасят сертификат за златен сингъл с милионни продажби от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка. През 2012 г. Марвълетс са номинирани за включване през 2013 г. в Залата на славата на рокендрола.