Мариана Австрийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мариана Австрийска
Maria Anna von Österreich
Кралица на Испания
Родена
Починала
16 май 1696 г. (61 г.)
ПогребанаКралска крипта в манастира Ескориал, Испания

РелигияКатолическа църква
Управление
Период7 октомври 1649 – 17 септември 1665
ПредшественикЕлизабет Бурбонска
НаследникМария-Луиза Орлеанска
Герб
Семейство
РодХабсбурги
БащаФердинанд III
МайкаМария-Анна Испанска
Братя/сестриМария Анна Йозефа Австрийска
Елеонора Австрийска
Фердинанд IV Хабсбург
Карл Йозеф фон Хабсбург
Леополд I
СъпругФилип IV (8 ноември 1649)
ДецаМаргарита-Тереза Испанска
Карлос II[1]
Подпис
Мариана Австрийска в Общомедия

Мариана Хабсбург-Австрийска, известна още и като Мариана или Мария-Анна Австрийска, е австрийска ерцхерцогиня и кралица на Испания, втора съпруга на крал Филип IV, който ѝ е вуйчо.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Мариана Австрийска е родена на 23 декември 1634 във Виена, Хабсбурска монархия, в двора на дядо си Фердинанд II, император на Свещената Римска империя. Дъщеря е на бъдещия свещен римски император Фердинанд, който по това време е само крал на Унгария и Бохемия, и на инфанта Мария-Анна Испанска.

Още като дете Мариана е сгодена за първия си братовчед, испанския инфант Балтазар Карлос, принц на Астурия. Балтазар обаче умира през 1646 г. и така баща му Филип IV остава без мъжки наследник на короната, а Мариана – без годеник. Тогава Филип IV решава да се ожени за годеницата на покойния си син, 14-годишната Мариана Австрийска.

Кралица на Испания[редактиране | редактиране на кода]

Мариана и Филип IV са венчани през 1649 г. Бракът с вуйчо ѝ променя характера на младата кралица. От добро и весело момиче, тя се превръща в мрачна, студена и раздразнителна жена. Тя ражда на Филип IV две деца:

Регент на Испания[редактиране | редактиране на кода]

Крал Филип IV умира на 17 септември 1665 и испанският престол е наследен от тригодишния му син Карлос II. Мариана управлява Испания като регент на малолетния си син до 1675 г.

Карлос II, който дълго не можел да ходи и говори и бил носен на ръце до десетата си година, се нуждаел от повече грижи от който и да е друг малолетен крал. Марияна управлява като регент през по-голямата част от живота на сина си. През 1677 г. обаче срещу нея е организиран дворцов преврат начело с незаконния син на съпруга ѝ, Дон Хуан Австрийски. Превратът се оказва успешен и кралицата-регент е прогонена от Мадрид.

Кралица-майка на Испания[редактиране | редактиране на кода]

През 1679 г. след смъртта на Дон Хуан Мариана се завръща в Мадрид. Същата година Карлос II се жени за красивата френска принцеса Мария-Луиза Орлеанска. Въпреки че кралят е лудо влюбен в съпругата си, бракът им си остава бездетен. Десет години по-късно през 1689 Мария-Луиза умира при мистериозни обстоятелства. Плъзва мълва, че кралицата е отровена по нареждане на кралицата-майка, която била загрижена синът ѝ да се сдобие с мъжки наследник. Всъщност Мариана Австрийска и Мария-Луиза били близки приятелки, поради което кралицата-майка също преживяла тежко смъртта на снаха си.

След смъртта на кралицата, Карлос II се жени за германската принцеса Мария-Анна Нойбургска. Вторият брак на краля също не произвежда деца. Осъзнавайки, че синът ѝ не може да има деца, Мариана прави планове нейният правнук Йозеф-Фердинанд Баварски да бъде определен за следващия крал на Испания. Тук плановете на Мариана се сблъскват с тези на новата кралица, която готвела за бъдещ крал племенника си, ерцхерцог Карл Австрийски. Така между двете първи дами на Испания избухва конфликт, който довежда до грозни скандали помежду им.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Мариана Австрийска умира от рак на гърдата през нощта на 16 май 1696, точно в момент на пълно лунно затъмнение. Скоро след погребението ѝ започнали да се случват странни неща: когато ковчегът на покойната кралица бил изваден, за да може тълпата да се поклони за последно пред нея, около ковчега започнал да кръжи бял гълъб, който след това изчезнал в небето, което е изтълкувано като поличба; една компаньонка на Мариана Австрийска измолила една от одеждите на покойницата за спомен и преспала една вечер с тази дреха, а на сутринта се събудила излекувана от парализа, която я измъчвала през целия ѝ живот.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

През 1668 един йезуитски мисионер на име Сан Виторес кръщава група острови в Тихия океан на кралица Мариана. Днес тези острови са известни като Мариански острови.

Родословие[редактиране | редактиране на кода]

Елизабет Бурбонска Кралица на Испания, Неапол и Сицилия (1644 – 1665) Мария-Луиза Орлеанска

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mariana of Austria в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. 500354572 // 27 юли 2016 г. Посетен на 22 май 2021 г.