Мариана Цветкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мариана Цветкова
българска певица
Родена
1969 г. (55 г.)

Учила вНационална музикална академия
Музикална кариера
Инструментивокал

Мариана Цветкова е българска оперна певица, солист на Националната опера и балет.

Мариана Цветкова завършва оперно пеене в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София. На българската оперна сцена изпълнява главните сопранови партии от оперите: „Трубадур“ и „Аида“ от Джузепе Верди, „Танхойзер“ от Рихард Вагнер. Тя продължава обучението си в Академията „Борис Христов“ в Рим и в университета в Индиана, Съединени американски щати, при Мартина Аройо.

Международната кариера на певицата тръгва от първото ѝ представяне в Миланската Скала, следват изяви в Мюнхенската държавна опера, Немската опера – Берлин, Национален театър – Токио, Semper Oper – Дрезден, Национален театър в Рио де Жанейро, както и участия с Националния оркестър на Лион и оркестъра на радио Франция.

Мариана Цветкова участва в редица международни конкурси. Носител е на Гран При на конкурса в Тулуза (1998), лауреат на конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел (1996), втора награда на конкурса провеждан от фондация Пучини в Ню Йорк (1999). Също така е получила награди от фондациите: „Олга Фораи“, „Герда Лизнер“ и „Съливан“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]