Мария Амнийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Амнийска
византийска императрица
Родена
770 г.
Починала
823 г. (53 г.)
Управление
Период788 – 795
НаследникТеодота
Семейство
СъпругКонстантин VI
ДецаЕфросина

Мария (* ок. 770; † след 823) е византийка императрица, първа съпруга на император Константин VI.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Мария е родена в град Амния, област Пафлагония. Името на баща ѝ е неизвестно, а за майка ѝ се знае, че се казва Хипатия и е внучка на Свети Филарет.

Брак с Константин VI[редактиране | редактиране на кода]

През 788 г. Мария е избрана за съпруга на Константин VI от майка му Ирина Атинянката. Сватбата е отпразнувана през ноември 788 г. Мария ражда на Константин VI две дъщери:

През 794 г. Константон VI се влюбва в Теодота, придворна дама на Ирина. През януари 795 бракът на императора и Мария Амнийска е разтрогнат, а бившата императрица и дъщерите ѝ са пратени в манастир на остров Принкипо. Малко след това, през септември 795, Константин VI се жени за Теодора. Според Теофан Изповедник причина за неуспешния брак на Мария и Константин VI са машинациите на Ирина Атинянката, вероятно улеснени от липсата на мъжки наследник.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Мария остава монахиня до края на живота си. Името на Мария Амнийска се споменава за последен път през 823 г., когато дъщеря ѝ Ефросина е изведена от манастира и е омъжена насилствено за императора-иконоборец Михаил II. Мария протестира срещу това, но на жалбите ѝ не е обърнато внимание. Годината на смъртта ѝ е неизвестна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Maria of Amnia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​