Мария Бургундска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мария
херцогиня на Бургундия
Maître de la Légende de Sainte Marie-Madeleine, Sainte Marie-Madeleine (15–16ème siècle).jpg
Лични данни
Управление 5 януари 1477 - 27 март 1482
Родена 13 февруари 1457 г.
Брюксел, Брабант
Починала 27 март 1482 г.
Брюге, Фландрия
Погребана в Брюге, Фландрия
Семейство
Брак Максимилиан Австрийски
Династия Валоа Бургундия
Баща Шарл Дръзки, херцог на Бургундия
Майка Изабела Бурбонска
Герб Philip the Good Arms.svg

Мария Валоа Бургундска, наричана Мария Богатата (на френски: Marie de Bourgogne, * 13 февруари 1457 в Брюксел, † 27 март 1482 в Брюге) е наследствена херцогиня на Бургундия от 1477 - 1482 и австрийска ерцхерцогиня, съпруга на ерцхерцог Максимилиан I Австрийски. Като единствена дъщеря на Шарл Дръзки, херцог на Бургундия, тя наследява обширните бургундски владения във Франция и Нидерландия.

Живот[редактиране | edit source]

Мария Бургундска е родена на 13 февруари 1457 г. в замъка Куденберг в Брюксел. Тя е дъщеря на Шарл Дръзки (1342–1404), херцог на Бургундия, и Изабела Бурбонска (1437–1465). Раждането ѝ според дворцовия хроникьор е известено със силен гръм от ясно небе. Неин кръстник е крал Луи XI, който я нарича на майка си Мари д'Анжу. Реакциите от раждането ѝ са смесени: дядо ѝ, Филип Добрия, е разочарован, че не му се е родил внук, и отказал да присъства на кръщенето ѝ, а баба ѝ, Изабела, е очарована от раждането на внучката си.

През 1465 г. умира майката на Мария, а през 1468 г. Шарл Дръзки се жени за Маргарет Йоркска (1342–1404), с която Мария поддържа добри отношения.

Като единствена дъщеря на Шарл Дръзки, Мария е наследница на обширните владения, оформящи Херцогство Бургундия, Независима провинция Бургундия и по-голямата част от Нидерландия. Така още от рано Мария става примамлива партия за брак. За първи път ръката ѝ е поискана от Фердинанд II Арагонски, когато Мария е на пет години. През 1470 г. по-малкият брат на Луи XI, Шарл дьо Валоа, херцог дьо Бери, прави предложение на Мария, но среща отрицателната реакция на брат си, краля, който се опитал да предотврати годежа като попречил на издаването на разрешение от Папата, необходимо поради роднинската връзка между Шарл и Мария. Тъй като наскоро Луи XI се бил сдобил със здрав син, бъдещият Шарл VIII, френският крал желаел 1477 г. Мария да се омъжи за невръстния дофин Шарл, въпреки че престолонаследникът е тринадесет години по-млад от нея.

На 5 януари 1477 г., когато Мария е на 19 години, Шарл Дръзки умира на бойното поле при Нанси. Луи XI решава да се възползва от смъртта на Шарл Дръзки и да присъедини към Франция земите на Херцогство Бургундия, Франш Конте, Пикардия и Артоа. Френският крал смятал, че с брака на Мария и дофин Шарл, ще осигури и Нидерландия за своите наследници, а ако е необходимо за целта би могло да се употреби и военна сила. Мария Бургундска, посъветвана от Маргарет, която се отнасяла подозрително към планувания брак с френския дофин, отхвърля предложението за брак с дофин Шарл и отказва съюз с Франция.

Мария Бургундска

Съзнавайки неспособността да се бори срещу Франция, Мария се обръща за помощ към нидерландските си поданици, в замяна накоето им обещава множество привилегии.

На 10 февруари 1477 в. в Гент по случай официалното ѝ признаване за наследница на Шарл Дръзки Мария Бургундска подписва харта известна като Великата привилегия. Според този договор градовете в провинциите Фландрия, Брабант, Ено и Холандия възстановяват всичките си привилегии, които са били премахнати от бургундските херцози в стремежа им да създадат централизирана държава по модела на Франция. Освен това Мария се задължавала да не обявява война или да не подписва мир без съгласието на тези провинции и да назначава само местни хора в управлението им.

Измежду десетките претенденти за ръката си Мария сама избира да се омъжи за австрийския ерцхерцог Максимилиан I Австрийски, бъдещ император на Свещената Римска империя. Сватбата е отпразнувана на 18 август 1477 г. в Гент. По този начин Нидерландия е присъединена към владенията на Хабсбургите, с което започва и двувековното съперничество между Франция и Хабсбургите (по-късно Испания и Австрия) за тези земи, завършило с т.н Война за испанското наследство (1701-1714).

Мария Бургундска ражда на Максимилиан три деца:

Статуя на Мария Бургундска, поставена върху саркофага ѝ в църквата Дева Мария в Брюге

Младата бургундска херцогиня обича ездата и с удоволствие придружава Максимилиан, когато той ловува. По време на един лов със соколи през март 1482 конят на Мария се препъва и хвърля херцогинята на земята, след което животното се стоварва върху нея, премазвайки гръбнака ѝ. Мария Бургундска умира няколко дни по-късно на 27 март в замъка Вийнендале, Фландрия, но преди това успява да направи подробно завещание. Погребана е в Брюге.

Титли[редактиране | edit source]