Мария Бургундска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Мария.

Вижте пояснителната страница за други личности с името Мария Бургундска.

Мария Бургундска
Marie de Bourgogne
наследствена херцогиня на Бургундия
Родена
Починала
27 март 1482 г. (25 г.)
ПогребанаБрюге, Белгия

Религиякатолицизъм
Управление
Период5 януари 1477 – 27 март 1482
ПредшественикШарл Дръзки
НаследникФилип Хубави
Други титлиавстрийска ерцхерцогиня
Герб
Семейство
РодВалоа
БащаШарл Дръзки
МайкаИзабела дьо Бурбон
СъпругМаксимилиан I (1477)
ДецаФилип I (Кастилия)
Маргарета Австрийска
Мария Бургундска в Общомедия

Мария Валоа-Бургундска, наричана Мария Богатата (на френски: Marie de Bourgogne; * 13 февруари 1457, замък „Куденберг“, Брюксел; † 27 март 1482, Брюге) е наследствена херцогиня на Бургундия от 1477 – 1482 и австрийска ерцхерцогиня, съпруга на ерцхерцог Максимилиан I Австрийски.

Произход и детство[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря е на Шарл Дръзки (1397 – 1471), херцог на Бургундия, и Изабела Бурбонска (1437 – 1465). Раждането ѝ според дворцовия хронист е известено със силен гръм от ясно небе. Неин кръстник е крал Луи XI, който я нарича на майка си Мари д'Анжу. Реакциите от раждането ѝ са смесени: дядо ѝ Филип Добрия е разочарован, че не му се е родил внук, и отказал да присъства на кръщаването ѝ, а баба ѝ Изабел е очарована от раждането на внучката си.

През 1465 г. умира майката на Мария, а през 1468 г. Шарл Дръзки се жени за Маргарет Йоркска (1342 – 1404), с която Мария поддържа добри отношения.

Като единствена дъщеря на Шарл Дръзки, Мария е наследница на обширните владения, оформящи Херцогство Бургундия, Независима провинция Бургундия и по-голямата част от Нидерландия. Така още от рано Мария става примамлива партия за брак. За първи път ръката ѝ е поискана от Фердинанд II Арагонски, когато Мария е на пет години. През 1470 г. по-малкият брат на Луи XI, Шарл дьо Валоа, херцог дьо Бери, прави предложение на Мария, но среща отрицателната реакция на брат си, краля, който се опитал да предотврати годежа като попречил на издаването на разрешение от папата, необходимо поради роднинската връзка между Шарл и Мария. Тъй като Луи XI се бил сдобил със здрав син, бъдещият Шарл VIII, френският крал желаел през 1477 г. Мария да се омъжи за невръстния дофин Шарл, въпреки че престолонаследникът е тринадесет години по-млад от нея.

Херцогиня на Бургундия[редактиране | редактиране на кода]

Мария Бургундска, худ. Антони Бойс

На 5 януари 1477 г., когато Мария е на 19 години, Шарл Дръзки умира на бойното поле при Нанси. Луи XI решава да се възползва от смъртта на Шарл Дръзки и да присъедини към Франция земите на Херцогство Бургундия, Франш Конте, Пикардия и Артоа. Френският крал смятал, че с брака на Мария и дофина Шарл, ще осигури и Нидерландия за своите наследници, а ако е необходимо за целта би могло да се употреби и военна сила.

Мария Бургундска, посъветвана от Маргарет Йоркска, която се отнася подозрително към планувания брак с френския дофин, отхвърля предложението за брак с дофина Шарл и отказва съюз с Франция. Съзнавайки неспособността да се бори срещу Франция, Мария се обръща за помощ към нидерландските си поданици, в замяна на което им обещава множество привилегии.

На 10 февруари 1477 г. в Гент, по случай официалното ѝ признаване за наследница на Шарл Дръзки, Мария Бургундска подписва харта известна като Великата привилегия. Според този договор градовете в провинциите Фландрия, Брабант, Ено и Холандия възстановяват всичките си привилегии, които са били премахнати от бургундските херцози в стремежа им да създадат централизирана държава по модела на Франция. Освен това Мария се задължавала да не обявява война или да не подписва мир без съгласието на тези провинции и да назначава само местни хора в управлението им.

Измежду десетките претенденти за ръката си Мария сама избира да се омъжи за австрийския ерцхерцог Максимилиан I Австрийски, бъдещ император на Свещената Римска империя. Сватбата е отпразнувана на 18 август 1477 г. в Гент. По този начин Нидерландия е присъединена към владенията на Хабсбургите, с което започва и двувековното съперничество между Франция и Хабсбургите (по-късно Испания и Австрия) за тези земи, завършило с т.нар. Война за испанското наследство (1701 – 1714).

Младата бургундска херцогиня обича ездата и с удоволствие придружава Максимилиан, когато той ловува. По време на един лов със соколи през март 1482 г. конят на Мария се препъва и хвърля херцогинята на земята, след което животното се стоварва върху нея, премазвайки гръбнака ѝ. Мария Бургундска умира няколко дни по-късно на 27 март в замъка Вийнендале, Фландрия, но преди това успява да направи подробно завещание. Погребана е в Брюге.


Статуя на Мария Бургундска, поставена върху саркофага ѝ в църквата „Дева Мария“ в Брюге

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Мария и Максимилиан

Мария Бургундска и Максимилиан I Австрийски имат три деца:

Титли[редактиране | редактиране на кода]

Mария Бургундска изобразена на страница от часослова си

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Филипп де Коммин. Мемуары – М.: Издательство „Наука“, 1987. – 495 с.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mary of Burgundy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​