Мария Габриел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мария Иванова Неделчева)
Мария Габриел
български политик
25 септември 2023 г.
Родена
Мария Неделчева
20 май 1979 г. (44 г.)

Учила вПловдивски университет
Политика
ПрофесияПолитолог
ПартияПП ГЕРБ
Европарламент
депутат2009 – 2017
Комисар за цифровата икономика и общество
2017 – 2019
Комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта
2019 – 2023
Вицепремиер и министър на външните работи на Република България
6 юни 2023 – 9 април 2024
Семейство
СъпругФрансоа Габриел
ДецаЖан-Едуард Габриел

Уебсайтgov.bg/bg/pravitelstvo/sastav-na-pravitelstvoto/biografii/mariya-gabriel-zamestnik-ministar-predsedatel-i-ministar-na-vanshnite-raboti
Мария Габриел в Общомедия

Мария Иванова Габриел (по баща Неделчева) е български политик от партия ГЕРБ.

Тя е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) (2009 – 2017), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 година) и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 година).

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. В периода 2019 – 2023 година е еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.[1]

На 6 юни 2023 година е избрана от XLIX народно събрание за вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Николай Денков.

Образование и обучение[редактиране | редактиране на кода]

Мария Иванова Неделчева е родена на 20 май 1979 година в Хаджидимово, Гоцеделчевско. През 1997 година завършва Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил. През 2001 година придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 година.

Професионален път[редактиране | редактиране на кода]

От 2004 до 2008 година е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо. Преподавателската ѝ дейност е свързана с темите за процеса на вземане на решения в Европейския съюз, политическа социология и международни отношения. В екипа е на два международни проекта – по Европейска програма Equal 2004 – 2008 „Ценности и икономика – равенството в професионалната дейност и социалната и солидарна икономика“ и Международна изследователска програма „Парламентарното представителство на национално и европейско ниво“ с ръководител Оливие Коста.

Евродепутат[редактиране | редактиране на кода]

От 2012 до 2014 година е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 година Мария Неделчева е избрана за заместник-председател на ЕНП жени. През юни 2013 година е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.

След европейските избори през 2014 година Мария Габриел е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. Като заместник-председател на Групата на ЕНП тя председателства Работната група на ЕНП „Евромед“ и отговаря за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по приоритетни въпроси като миграцията, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията, превенцията на конфликти, правата на жените. Под нейно ръководство е изготвена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014 – 2019 година.

През 2015 година Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 година получава награда „Евродепутат на годината“ в категория „Развитие“ и орден „Сан Карлос“ на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.[2]

Отговорности[редактиране | редактиране на кода]

Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)

Като член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от 2009 година Мария Неделчева работи в няколко приоритетни области: миграционната политика на Съюза; Шенген; споразуменията за либерализиране на визовите режими с трети страни; темите за сигурността; борбата срещу тероризма и трафика на хора. Следи въпросите, свързани с ФРОНТЕКС и Системата за влизане/излизане в ЕС. Тя е докладчик по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визов режим, последните от които с Колумбия, Перу, Грузия и Украйна.

Мария Неделчева е член на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM), създадена в Европейския парламент в началото на 2012 година и приключила работата си през 2013 година.

Комисия по външни работи (AFET)

От 2014 година в Комисията по външни работи Мария Габриел работи по въпросите на страните от Средиземноморието, отношенията ЕС-Африка, Близкия Изток и страните от Арабския полуостров. Води преговори от името на Групата на ЕНП за резолюции по случаи на нарушаване на правата на човека, демокрацията и принципа на правовата държава в тези страни и по света.[3]

Комисия по правата на жените и равенство между половете (FEMM)

От 2012 до 2014 година Мария Неделчева е координатор на Групата на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенството между половете. Тя е докладчик на Европарламента по Директивата за жените в управителните съвети на дружествата Women on board. През 2015 година стартира национална кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“.

Комисия по земеделие и развитие на селските райони (AGRI)

От началото на първия си мандат Мария Неделчева работи по въпросите на Общата селскостопанска политика на ЕС. Работата ѝ е свързана с принципите за по-справедлива, гъвкава и опростена селскостопанска политика; подкрепа за животновъдите и пчеларите; подкрепа за малките и средни селскостопански производители.

В периода 2011 – 2013 година Мария Неделчева провежда обществен дебат „Земеделие и политика – връзката си ти“ в редица областни градове в България. Дейността ѝ включва защита на интересите на българските пчелари и справяне с предизвикателствата пред пчеларския сектор в Европа.

Председател е на Работната група по пчеларство. През 2015 година организира Европейската седмица на пчелите и опрашването в Европейския парламент.[4] В рамките на специализираната седмица поставя началото на Европейски форум на пчеларите и земеделските стопани. През 2017 година стартира национална кампания „Медена закуска“ в училищата с цел популяризиране приноса на пчелите за биоразнообразието и ползите от консумацията на мед и пчелни продукти.

Дунавска стратегия[редактиране | редактиране на кода]

Мария Неделчева организира редица конференции в България и в Европейския парламент и отстоява Дунавската стратегия като стратегически важна за ЕС, базирана на подхода „отдолу-нагоре“. През 2012 година организира обществен дебат „Дунавската стратегия – възможност да градим регионите в Европа“ в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България и фондация „Хайнс Зайдел“.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

Делегация в Съвместната парламентарна асамблея ЕС-АКТБ

От 2009 година Мария Неделчева е член на Делегацията в Съвместната парламентарна асамблея на ЕС и страни от Африка, Карибите и Тихия океан (ЕС-АКТБ). В рамките на Асамблеята е член на Комисията по политически въпроси. Работи по въпросите за превенциятата и разрешаването на конфликти, укрепването на върховенството на закона, развитието, политиката на ЕС и отношенията с Африка; бъдещето на партньорството ЕС-АКТБ; сътрудничеството между ЕС, Африканския съюз и регионалните институции; утвърждаването на мира и демокрацията в страните от АКТБ; участието на жените в процесите на демократизация и помирение.

Наблюдателни мисии на ЕС

Интерес за Мария Неделчева представлява ролята на ЕС чрез един от най-демократичните инструменти за външна политика – наблюдателните мисии.

През 2011 година е ръководител на Наблюдателната мисия на ЕС на президентските и парламентарни избори в Демократична република Конго, а през 2014 година води последваща експертна мисия на Съюза с цел оценка изпълнението на препоръките. Пет пъти е ръководител на делегации на Европейския парламент за наблюдение на избори – Сиера Леоне, Нигерия, Судан, Танзания, Йордания. Била е наблюдател на ЕП в други седем мисии – Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда. През 2016 година Мария Габриел ръководи наблюдателната мисия на ЕС на президентските избори в Габон.[5]

Извънпарламентарна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Централно място в извънпарламентарната дейност на Мария Неделчева заемат инициативите, насочени към младите хора. Има разкрити общо шест европейски информационни центрове – два в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен. Чрез тях организира обучения, презентации, кампании, запознаващи младите хора и всички останали граждани с предимствата от членството на България в ЕС. Сред извънпарламентарните инициативи на Мария Неделчева се отличават ежегодният национален конкурс на европейска тематика, който организира за ученици, и националната кампания „Читател на годината“.[6]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 година се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 година се ражда синът им Жан-Едуар. Мария Неделчева предпочита да замени фамилното си име с Габриел, като се преименува на Мария Габриел.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]