Мария Ласкарина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Ласкарина
кралица на Унгария
Родена
около 1206 г.
Починала
24 юни 1270 г. (64 г.)
ПогребанаЕстергом, Унгария
Управление
Период1235 – 1270
Други титлипринцеса на Никея
Семейство
РодЛаскариди
БащаТеодор I Ласкарис
МайкаАнна Ангелина
Братя/сестриИрина Ласкарина
Евдокия Ласкарина
СъпругБела IV (1218)
ДецаКунигунда Унгарска
Анна Унгарска
Йоланда Унгарска
Елизабет Унгарска
Ищван V
Маргарита Унгарска
Констанция Унгарска
Бела Унгарски
Мария Ласкарина в Общомедия

Мария Ласкарина (Maria Laskarina; ок. 1206 – 16 юли/24 юни 1270) е никейска принцеса и унгарска кралица, съпруга на крал Бела IV.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря е на никейския император Теодор I Ласкарис и Анна Ангелина. По-малка сестра е на Ирина Ласкарина, съпругът на която наследява никейския престол.

През 1218 г. Мария е омъжена за унгарския принц Бела IV, най-големия син на крал Андраш II и Гертруда от Мерания. По това време Бела и Мария са по на дванадесет години. На 26 октомври 1235 г. умира крал Андраш II. Съпругът на Мария заема унгарския престол като крал Бела IV, а Мария Ласкарина е обявена за негова кралица.

Мария Ласкарина умира два месеца след съпруга си на 24 юни или 16 юли 1270 г.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Мария Ласкарина и Бела IV имат десет деца:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Maria Laskarina в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​