Мария Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мария Медичи
кралица на Франция
Мария Медичи 
Роден: 26 април 1573
Флоренция, Италия
Починал: 3 юли 1642
Кьолн, дн. Германия

Мария Медичи (на италиански: Maria de' Medici, на френски: Marie de Médicis) е френска кралица, дъщеря на великия херцог на Тоскана Франческо I Медичи. На 17 декември 1600 г. се омъжва за краля на Франция Анри IV. Въпреки красотата си тя отделила от себе си своя съпруг с властния си характер и сцените на ревност, които му устройвала. Особено ненавистно било за Анри влиянието над кралицата прислужницата й Леонора Галигаи и на мъжа ѝ, Кончини.

През 1610 г., когато Анри поискал да се отправи с войска към Германия, за да подкрепи протестантите, тя го уговорила да я короняса в Сен-Дени. На следващия ден, 14 май, кралят бил убит от религиозния фанатик Франсоа Раваяк. Има подозрения, че Мария е съучастница в това деяние. Тя поема регентството на непълнолетния си син Луи XIII (9 годишен при убийството на баща му) при трудни обстоятелства.

Управлява като регент до 1617 г. В края на живота си се мести в Англия, а след това в Кьолн, където умира почти в бедност. Мария Медичи поръчва построяването в Париж на прекрасния люксембургски дворец, булевард Cours la Reine, добрите водопроводи и събирането на алегоричните картини на Рубенс в Лувъра.

Вижте също[редактиране | edit source]