Марк Зукърбърг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг 
Роден: 14 май 1984 г. (1984-05-14) (30 г.)
Уайт Плейнс, Ню Йорк, САЩ

Марк Елиът Зукърбърг (на английски: Mark Elliot Zuckerberg, правилен правопис на фамилията Зъкърбърг) роден на 14 май 1984 г., в Уайт Плейнс, щата Ню Йорк, САЩ) е американски компютърен учен, софтуерен разработчик и филантроп, най-известен със създаването на социалната мрежа Фейсбук, на която той е главен изпълнителен директор и президент.

Фирмата е основана като частна компания през 2004 г. от Зукърбърг и състудентите му Дъстин Москович, Едуардо Северин и Крис Хюз, докато са учили в Харвардския университет. Зукърбърг е обявен за лице на годината на списание „Тайм“ през 2010 г. [1].

През март същата година списание Форбс го определя като най-младия милиардер, със състояние от 4 млрд. дол.[2] През септември заема вече 29-то място в списъка на най-богатите американци със състояние от 6,9 млрд. дол.[3]

Личен живот[редактиране | edit source]

Зукърбърг е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк. Родителите му са Карън — психиатър, и Едуард — зъболекар. Марк и трите му сестри Ранди, Дона и Ариел са отгледани в Добс Фери, Ню Йорк. Той е евреин, въпреки че характеризира сам себе си като атеист.

В гимназията Ардсли е отличен ученик в часовете по класика. След това се премества в колежа Филипс Екситер Академи, където печели награди в областта на естествените науки (математика, астрономия и физика) и отново по класически науки. Марк е и капитан на отбора по фехтовка. В колежа е известен с рециталите си на известни епични поеми като „Илиада“. През септември 2002 постъпва в Харвардския колеж (част от Харвардския университет), макар че вече е създал софтуерна програма, към която са проявили интерес Майкрософт и AOL.

На парти по време на втората му година в университета той среща Присила Чан (Priscilla Chan), американка с китайски корени, която впоследствие става негова приятелка. Доста по-късно, през септември 2010 г. Чан, вече студентка по медицина, се премества да живее при Зукърбърг в къща под наем в Пало Алто. Зукърбърг учи китайски всеки ден и двойката пътува до Китай през декември 2010 г.

На 19 май 2012 г. Марк Зукърбърг сключва брак с Присила. Двойката организира празненство по повод получената от Присила докторска степен по медицина, обаче, когато близките приятели и членовете на семейството се появяват в задния двор на къщата на младите в Пало Алто, им било съобщено, че присъстват на сватба.

В своя личен профил на страницата на Фейсбук Зукърбърг изброява своите лични интереси, които помагат на хората да се свързват и да споделят това, което е важно за тях — революции, информационни потоци, минимализъм. Поради далтонизма си Зукърбърг предпочита синия цвят, затова доминиращ цвят на Фейсбук е синият.

Програмист[редактиране | edit source]

Ранни години[редактиране | edit source]

Зукърбърг започва да използва компютри и да програмира като дете в средното училище. Неговият баща го запознава с Атари Бейсик програмиране през 1990 г., а по-късно наема софтуерен разработчика на софтуер Дейвид Нюман за негов частен учител. Нюман го нарича „чудо“. Зукърбърг също изкарва магистърски курс по предмета в колежа Мърси близо до дома му, където той все още е в основно училище. Той се забавлява с разработването на компютърните програми, особено средствата за комуникация и игрите. Една такава програма управлява стоматологичния кабинет на баща му от дома, след като неговата програма „Zucknet“ позволява на компютрите да се свързват помежду си. Това се смята за примитивна версия на АОЛ инстант месинджър, която излиза през следващата година.

Според писателя Хосе Антонио Варгас някои деца играят компютърни игри, а Марк е този, който ги създава. Въпреки това, отбелязва Варгас, Зукърбърг не е бил типичният компютърджия (нърд).

По време на основното си училище под името на компанията Intelligent Media Group Зукърбърг създава музикален медиа плейър, наречен Synapse Media player, който използва изкуствен интелект, за да разбере предпочитанията на слушателите, който са изпратени в Slashdot и получават оценка от трима от общо пет от списание PC. Микрософт и AOL се опитват да закупят Synapse и да наемат Зукерберг, но той въпреки това избира да запише в Харвардския колеж през септември 2002 г.

Годините в Харвард[редактиране | edit source]

Още преди да постъпи в Харвард, уменията на Зукърбърг като програмист са забелязани и често е определян като феномен в тази сфера. Докато в университета изучава психология и компютърни науки, Марк Зукърбърг членува и в Alpha Epsilon Pi — еврейско студентско братство.

По време на втората си година в университета създава програмата „Course Match“, която помага на студентите да избират учебни курсове според изборите и предпочитанията на техните състуденти. По думите на тогавашния му съквартирант Ари Хазит Зукърбърг създава „само за развлечение“ и друга програма, която носи името „Facemash“.

Програмата дава възможност на студентите да изберат най-привлекателното лице от даден брой снимки. Първият фейсбук сайт, отново по разказите на съквартиранта на Зукърбърг, представлява един вид състезание между две момчета и две момичета. Снимките на участващите, които били качени на първия фейсбук се конкурират за това „кой е по-готин“.

Сайтът е пуснат онлайн през уикенда, но до понеделник вече е затворен, тъй като прекалено голямата му посещаемост натоварва сървърите на Харвард и прекъсва временно връзката към Интернет.

Освен това, много от учениците подават жалби срещу употребата на техни снимки в сайта, тъй като това е направено без тяхното съгласие. Впоследствие, Зукърбърг трябва публично да се извини за постъпката си и става обект на редица критични статии в студентския вестник.

Въпреки това, много от студентите харесват идеята за фейсбук, дори не в абсолютно същия вариант и се допитват до университета за създаването на подобна страница. Хазит отново разказва, че след като Зукърбърг дочува слуховете, преценява, че Харвард няма да предприемат нищо по въпроса и се наема лично да пресъздаде идеята в много по-добър вариант дори от това, което училищното заведение има предвид.

Фейсбук[редактиране | edit source]

Възникване и цели[редактиране | edit source]

Зукърбърг стартира Фейсбук от стаята си в Харвард на 4 февруари 2004 г. Най-вероятно вдъхновението му за него датира още от Филипс Екситър Академи, частно училище, което Зукърбърг завършва през 2002 г. То публикува свой собствен студентски указател със снимки на студентите, който студентите наричат „Фейсбук“. Подобен снимков материал и указатели са важна част на студентския социален живот в много частни училища. С тях студентите имат възможност да съобщават лична информация за себе си като: период на обучение, списък с приятели и телефонни номера.

След като в колежа Фейсбук-ът на Зукърбърг започва като просто „нещо“ на Харвард, Зукърбърг решава да го разпространи и в други училища, с подкрепата и помощта на своя съквартирант Дъстин Москович. Първо започват в Станфорд, Дартмут, Колумбия, Ню Йорк, Корнел, Браун и Йейл и след това продължават и с други училища, които имат социални контакти с Харвард.

Зукърбърг се премества в Пало Алто, Калифорния с Москович и приятели. Те наемат малка къща, която им служи като офис. През лятото Зукърбърг среща Питър Тийл, който инвестира в компанията. Те получават своя първи офис в средата на 2004 г. Според Зукърбърг групата планува да се завърне в Харвард, но в крайна сметка решава да остане в Калифорния. Те вече са отхвърлили офертите от големите корпорации да откупят Фейсбук. В интервю през 2007 г., Цукърбърг дава своето обяснение: „Не е заради сумата пари. За мен и моите колеги, най-важното нещо е, че ние създаваме открит информационен поток за хората. Не ме привлича идеята за медийна корпорация, притежавана от конгломерати.“

Той излага същите възгледи пред списание „Wired“ през 2010 г.: „Това, от което аз наистина се интересувам, е мисията, която прави света отворен“. През април 2009 г. Зукърбърг търси становището на бившия финансов директор на Нетскейп Питър Кюри за финансовите стратегии на Фейсбук.

На 21 юли 2010 г. Зукърбърг съобщава, че компанията достига 500 млн. потребители. На въпроса дали Фейсбук може да печели повече приходи от реклама в резултат на феноменалния си растеж той обяснява: „Предполагам, че можем, да... Ако погледнете каква част от нашата е заета с реклами в сравнение със средната заявка за търсене. Средната стойност за нас е малко по-малко от 10% от страниците, а средната за търсене е около 20 на сто заети с реклами... Това е най-простото нещо, което можем да направим. Но ние не сме такива. Ние правим достатъчно пари. Искам да кажа, че ние поддържаме нещата да вървят, ние израстваме в стандарт, в който на нас ни се иска.“

През 2010 г. Стивън Леви, който е автор на книгата „Хакери: Героите на компютърната революция“, пише, че Зукърбърг „ясно описва себе си като хакер“. Зукърбърг казва: „Хубаво е да нарушаваш някои неща, за да ги направиш по-добри.“ Фейсбук въвежда „hackathons“, който се провежда на всеки 6 до 8 седмици, където участниците имат 1 нощ, за да се представят и завършат проекта. Дружеството предоставя музика, храна и бира на „hackathons“ и присъстват много членове на Фейсбук, включително и Зукърбърг. Идеята е, че за 1 нощ наистина може да се изгради нещо наистина добро.

Списанието Vanity Fair провъзгласява Зукърбърг за номер едно в списъка на топ 100 „най-влиятелните хора на информационната епоха“. През 2010 г. Зукърбърг е избран като номер 16 в годишното проучване на „New statesman“ на 50-те най-влиятелни фигури.

Благотворителност[редактиране | edit source]

На 9 декември 2010 г. Марк Зукърбърг обявява, че се присъединява към Клетвата за дарения (на английски: The Giving Pledge), филантропска кампания на милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс[4]. С този домумент те обещават да дарят за благотворителност най-малко половината от богатството си в течение на времето, и приканват останалите богати хора да направят същото.

На 19 декември 2013 г. семейство Зукърбърг обявява дарение от 18 милиона акции на Facebook на фондацията на Silicon Valley Community, като акциите се оценяват на стойност 990 млн щатски долара. На 31 декември 2013 г. дарението е признато за най-голямото в публичния регистър за 2013 г. Въз основа на това вестник The Chronicle of Philanthropy на 10 февруари 2014 г. обявява, че поставя младата двойка на върха на годишната си класация, обхващаща 50-те най-щедри американци през 2013 г.

Препратки[редактиране | edit source]

  1. Person of the Year 2010
  2. ((ru)) Человек года: Марк Цукерберг или Джулиан Ассанж?
  3. Mark Zuckerberg
  4. Zuckerberg to donate wealth

Източници[редактиране | edit source]

  1. http://www.readwriteweb.com/archives/mark_zuckerberg_inspiration_for_facebook_before_harvard.php
  2. http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/the-vf-100-201010?currentPage=1
  3. http://www.newyorker.com/reporting/2010/09/20/100920fa_fact_vargas
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mark Zuckerberg“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.