Марк Стронг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марк Стронг
На премиерата на филма Шерлок Холмс
На премиерата на филма Шерлок Холмс
РоденMarco Giuseppe Salussolia
5 август 1963 г. (60 г.)
Активност1989 -
Брачен партньорЛиза Маршал
Деца2
Уебсайтwww.markstrong.co.uk
Марк Стронг в Общомедия

Марк Стронг (на английски: Mark Strong) е британски актьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през август 1963 г. в Лондон като Марко Джузепе Салусолия с баща италианец и майка австрийка. Още като дете обаче, по настояване на майка му името му се сменя на Марк Стронг с цел по-лесно интегриране в английското общество. Първоначално иска да стане адвокат и учи една година право в Мюнхен, преди да реши да се върне във Великобритания и да се посвети на актьорската игра.

Марк Стронг е популярен телевизионен актьор в Англия преди всичко с ролята си на детектив Лари Хол в сериала Prime Suspect по ITV (1993 и 2003). Участва и в два сериала по BBC – Our Friends in the North (1996) и The Long Firm (2004).

На голям екран най-запомнящата се роля на Стронг е във филма от 1997 г. Fever Pitch, където си партнира с Колин Фърт. Участва и във филма на Роман Полански от 2005 г. Оливър Туист. Същата година се появява и в Сириана на Джордж Клуни и Револвер на Гай Ричи. През 2006 г. в Тристан и Изолда в ролята на вероломния Уиктред ни демонстрира освен великолепна актьорска игра и завидни умения с меча. През 2008 г. го гледаме в Мрежа от лъжи и RocknRolla отново под режисурата на Гай Ричи. В следващите години отново си партнира с Колин Фърт в още няколко филма: Дама, поп, асо, шпионин (2011), Преди да заспя (2014), Kingsman: Тайните служби (2014) и Kingsman: Златният кръг (2017).

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]