Марлоу, Бъкингамшър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за град Марлоу в графство Бъкингамшър. За други значения вижте Марлоу.

Марлоу
Marlow
Мостът „Марлоу Бридж“ над река Темза и Църквата „Вси Светии“.
Мостът „Марлоу Бридж“ над река Темза и Църквата „Вси Светии“.
Англия
Red pog.png
Марлоу
Бъкингамшър
Red pog.png
Марлоу
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Съставна страна Флаг на Англия Англия
кантон= Югоизточна Англия
Адм. графство Бъкингамшър
Население (2001) 17 522 души
Пощенски код SL7
Телефонен код 01628
Марлоу в Общомедия

Марлоу (на английски: Marlow) е град по поречието на река Темза, в крайната южна част на област (графство) Бъкингамшър, регион Югоизточна Англия. Разположен е на територията на община Уикъмб, недалеч от метрополиса Голям Лондон. Населението на града към 2001 година е 17 522 жители,[1].

Селището е споменато с името „Merlaue“ в голямото средновековно статистическо проучване в Англия от 1086 година, хроникирано в т.нар. Книга на Страшния съд. Впоследствие, градът и оформилата се около него енория са наричани „Велик Марлоу“ (Great Marlow). През 1897 година, името но града официално е променено само на „Марлоу“.

Емблематични за града са висящият мост над река Темза, наричан „Марлоу Бридж“, построен в периода 1829-1832 година, замествайки рухналия през 1828 година стар дървен мост и неоготическата църква „Вси Светии“, издигната през 1830-те години на мястото на съществувал средновековен храм.[2]

География[редактиране | edit source]

Марлоу е разположен по левия бряг на река Темза в района на средното ѝ течение, където реката дефинира границата между графствата Бъкингамшър и Бъркшър, малко преди навлизането ѝ в метрополиса Голям Лондон. На около 5 километра в северна посока, започват южните части на общинския център Хай Уикъмб, който е най-големия град в графството. Приблизително на същото разстояние в южно направление, отвъд Темза в графство Бъркшър, е разположен големия град Мейдънхед.

Поглед към църквата „Вси Светии“ откъм шлюза на река Темза.

Двете големи градски структури са свързани с магистралния автомобилен път „А404“, който служи като обход на Марлоу по източния му край. На по-малко от километър в западна посока от А404, се намира известния висящ мост „Марлоу Бридж“, който е продължение на главната улица на Марлоу. Мостът служи за преход през река Темза на пешеходци и леки автомобили, свързвайки града със селцето Бишъм на срещуположния бряг в Бъркшър. Между двата моста е изграден специален шлюз, подпомагащ движението по реката на малки и средни по големина плавателни съдове.

Въпреки близостта си, Марлоу не е включен статистически към образуваната около Хай Уикъмб урбанизирана територия - агломерация имаща общо население от над 118 000 жители. Централните части на Лондонското сити отстоят на около 40 километра в източна посока.

Освен за връзка между Мейдънхед и Хай Уикъмб, пътят А404 свързва Марлоу с два от най-важните транспортни коридори в кралството - Автомагистрала М4, свързваща Лондон с Рединг, Бристъл и Кардиф в южен Уелс и Автомагистрала М40, свързваща столицата с Оксфорд и агломерацията на Бирмингам.

Видни Личности[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Население на Югоизточна Англия
  2. Църквата „Вси Светии“, Марлоу

Външни препратки[редактиране | edit source]