Марозия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марозия
Marozia
римска благородничка
Родена
около 892 г.
Починала
955 г. (63 г.)
Семейство
РодТеофилакти
БащаТеофилакт I от Тускулум
МайкаТеодора I от Тускулум
Братя/сестриТеодора II от Тускулум
СъпругАлберих I Сполетски (909 – 925)
Гуидо (925 – 929)
Хуго I (932 – 932)
ПартньорСергий III
ДецаЙоан XI
Алберих II Сполетски
Марозия в Общомедия

Марозия (на италиански: Marozia, Mariuccia, Maria, Mariozza; * 892 г.; † 932 г.), от фамилията на Графовете на Тускулум, е дъщеря на граф Теофилакт I от Тускулум и Теодора I. Тя господства в Рим през първата половина на 10 век като самопровъзгласила се сенаторка („senatrix) и „patricia Romanorum“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Женитбата на Марозия с Хуго I, от Francisco Bertolini, Historia de Roma.

Тя се омъжва през 905 г. първо за граф Алберих I, от когото има синовете Алберих II, Сергий и Константин. Вторият ѝ брак е през 926 г. с граф Гвидо (Видо) от Тусция († 929), който скоро умира. Третият ѝ брак е през 932 г. с Хуго I от Виен, крал на Италия. Освен това тя е вероятно любовницата на папа Сергий III и има от него син, който става също папа (Йоан XI.

От 914 г. тя владее Църковната държава, а папите Йоан X, Лъв VI, Стефан VII и Йоан XI са напълно зависими от нея. Времето, в което Марозия доминира в световната и църковна политика на Рим, е влязло в историята като Епохата на порнокрацията (Господството на метресите).

Около 932 г. Марозия (вероятно заедно с Йоан XI) е затворена от нейния син Алберих II, който взема властта в Рим. Това става при нейния опит да се короняса за императрица.

Нейният внук Октавиан също става папа под името Йоан XII. След 932 г. няма съобщения за нея. Вероятно умира в затвора.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Bruno W. Häuptli, Marozia. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Band 22, Nordhausen 2003, ISBN 3-88309-133-2, Sp. 808 – 811.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]