Маслина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маслина
Olive-tree-fruit-august-0.jpg
Европейска маслина (Olea europaea)
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Lamiales
семейство: Oleaceae Маслинови
род: Olea Маслина
Научно наименование
Уикивидове Olea
Linnaeus, 1753
Видове

Вижте текста.

Маслиново дърво от Ситония, Гърция
Маслиново дърво от Пеаниа, Гърция

Маслините (Olea) са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae), широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия. Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка. Клоните са тънки, но гъсто разположени. Листата на повечето маслини са покрити с восък, който ги предпазва при висока температура.

Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло. Най-подходящи сортове за нашите географски ширини и по-конкретно само в някои микро райони са сортовете Агрио (дива - зелена) и Петро (камък - черна). У нас може да вирее единствено в Ивайловградско, Пловдивско - полите на Родопите и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места. Маслиновите дървета могат да виреят в бедни почви, но издържат до -15°С.

Плододаването започва 3-4 година като цветовете се образуват на младите клонки, а самите плодове узряват през есента и зимата. Клоните се подкастрят добре, за да дават повече плод. Най-чистия зехтин по средиземноморието се произвежда на Крит, като същия бива приготвен от маслиновите дървета преди плодът да узрее напълно. Плодът е по-лек от зрелия напълно, но суровината е по-качествена, а ароматът не е така тежък както при напълно узрелия плод.

През 2009 в района на Кърджали са засадени 110 фиданки от студоустойчив испански сорт Арпекина присаден върху гръцка подложка, който издържа температури до -20°С и притежава висока масленост.

Употреба за храна и като подправка[редактиране | edit source]

Маслините са много горчиви докато са сурови. Tе се подкиселяват като се слагат във вода, която се подменя всеки ден в продължение на месец,за да се изцеди горчивината им. След 1 месец като вече не са горчиви,накисват се в сол и лимон и за няколко дни са готови. Това е един от начините за приготвяне на сурови маслини.

Видове[редактиране | edit source]