Матерхорн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Матерхорн
Източната и северната стена на Матерхорн, изглед от град Цермат
Източната и северната стена на Матерхорн, изглед от град Цермат
Общи данни
Местоположение швейцарско-италианска граница
Част от Алпи
Надм. височина 4 478 m
Изкачване
Първо изкачване 14 юли 1865
Матерхорн в Общомедия

Местоположение на връх Матерхорн

Матерхорн (на немски Matterhorn, на френски Mont Cervin, на италиански Monte Cervino), висок 4 478 м, е връх в Алпите. Представлява живописен остатък от скален блок, издигнат от движенията на земната кора преди 50 млн години, когато са се сблъскали континентите Африка и Европа. Той е разположен на границата между Швейцария и Италия. Има вечни снегове и ледници. Матерхорн е най-късно изкаченият от високите алпийски върхове. Красивата пирамидална форма на върха може да бъде видяна от швейцарския град Цермат и от италианските алпийски градове Брьой-Червиния и Валтуранж.

Матерхорн е вероятно един от най-познатите върхове в Алпите, благодарение на своята специфична пирамидална форма.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1789 г. швейцарският физик, геолог и изследовател Орас Бенедикт дьо Сосюр, който преди това е изкачил Монблан, решава да покори и Матерхорн, но опитът му е неуспешен.

Между 1861 г. и 1863 г. англичанинът Едуард Уимпър прави няколко неуспешни опита да изкачи Матерхорн от италианска територия, но през 1865 г. решава да опита от швейцарска страна. Уимпър и младият лорд Франсис Дъглас наемат за помощник към връх известен водач от Цермат. Групата е общо от пет души. Всички заедно потеглят сутринта на 13 юли 1865 г. За два дни успяват да покорят Матерхорн. Спускането е бавно и рисковано. Групата поема по особено труден участък и след пропадане и късане на въже Уимпър единствен оцелява от цялата група.

Изкачване на северната стена[редактиране | редактиране на кода]

Премиерното изкачване на северната стена, един от последните големи проблеми на Алпите, е осъществено от братята Франц и Тони Шмид през 1931 година. Изкачването започва на 31 юли и след бивак на стената двамата достигат върха на 1 август. Любопитен е фактът, че двамата нямат пари за пътуването и пристигат от Мюнхен с велосипеди.

Първото българско изкачване по северната стена на Матерхорн е направено от Христо Проданов и Трифон Джамбазов от 21 до 26 септември 1974 г.

Първото българско зимно изкачване на стената е осъществено през 1982 от Николай Петков, Любомир Илиев и Иван Масларов. Изкачването продължава три дни, а свръзката прави два бивака по стената.

Днес ежегодно около 2000 души се опитват да изкачат Матерхорн. Но нещастните случаи не спират, като приблизително 15 алпинисти годишно загиват.

Височина[редактиране | редактиране на кода]

Матерхорн има две отделни връхни точки, разделени от 100-метров скален гребен: швейцарски връх (4477,5 м) на изток и италиански връх (4476,4 м) на запад. Имената им са свързани с първите изкачвания, а не с географското им разположение, тъй като и двата лежат на границата между Италия и Швейцария. През август 1792 Орас Бенедикт дьо Сосюр прави първото измерване на височината на Матерхорн с помощта на секстант и 15 метрова верига, разгъната върху ледника Теодул. Изчислената от него височина е 4501,7 метра. През 1868 италианският инженер Феличе Джордано измерва височина от 4,505 с помощта на живачен барометър, който носи със себе си на върха. Последните изследвания (1999), проведени с GPS - технология позволяват височината на Матерхорн да бъде измерена с точност до един сантиметър и промените в нея да бъдат проследявани. Резултатът от тези измервания е 4477,54 метра.