Мауна Лоа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Шаблон:Unreferenced

Мауна Лоа

Мауна Лоа (на английски Mauna Loa) е активен вулкан на Хавайските острови.

Основата му се намира на 4975 м под повърхността на Тихия океан и има овална форма. Късият ѝ диаметър е 85 км, а дългият — 119 м. Надводната част на вулкана е висока 4170 м, а отстоянието от бреговата линия до основата на планинската морфоструктура при дъното на океана е близо 5000 метра. Това прави Мауна Лоа е най-масивната планина в света, без да се взима за репер морското ниво, а обемът от подножието до върха - 75 000 km³. Площта на основата ѝ над водата е 5180 км2.

Мауна Лоа е един от най-големите активни вулкани в света. Сегашната му височина е резултат от натрупване на пластове лава след всяко изригване, а изригванията са средно на всеки 3 години. Изригването през 1984 г. продължило 22 дни. Лавата на Мауна Лоа е необикновено гореща и с висок вискозитет. Тя тече около 32 км преди да изстине и да се втвърди.

Хавайците вярват, че Пеле, богинята на огъня, била прогонена от разгневената си сестра, богинята на морето, и потърсила спасение сред вулканите на Хавайските острови. Тя бягала от вулкан на вулкан, докато намерила убежище в кратера на вулкана Халемаумау на остров Килауеа. Хавайците са убедени, че изригванията на вулкана се дължат на внезапните изблици на мъката и гнева на богинята.