Медал за участие в Европейската война (1915-1918)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Медал за участие в Европейската война 1915 – 1918
Медал на основна лента, аверс
Информация
Присъждан отЦарство България
ТипМедал
Избираемостучастници в Първата световна война, на граждани и близки на загинали, включително чужденци
Присъждан за„Дела и заслуги“ и на лица, „които имат конкретни заслуги във връзка с воденето на съответната война“
СтатусНе присъства в наградната система на НРБ и на Република България
ДескрипцияАверс-държавният герб, заобиколен от лаврови и дъбови клонки, поставен на два кръстосани с върховете нагоре мечове
Реверс- надпис „1915 – 1918“ и венец от житни, лаврови и дъбови листа, символизиращи Мизия, Македония и Тракия
Статистика
Учредено9 декември 1933
Медал за участие в Европейската война 1915 – 1918 в Общомедия

Медал за участие в Европейската война 1915 – 1918 е специален възпоменателен медал на Царство България, посветен на участието в Първата световна война. Учреден е с Височайши указ №9 от 1933 година, с който е учреден и Медал за участие в Балканските войни (1912-1913).

Реверс на медала

Раздава се на военни лица за „Дела и заслуги“, служили в Българската армия по време на Първата световна война. А също и на лица с особен принос, като доброволци, санитари, граждански лекари, медицински сестри, журналисти и други. Медалът се получава и от близки на загинали в сражения от войната, а и на чужденци отговарящи на горе изброените условия.

На аверса на медала е изобразен герба на Царство България, заобиколен от лаврови и дъбови клонки, поставен на два кръстосани с върховете нагоре мечове. На реверса са изобразени годините „1915 – 1918“ и венец от житни, лаврови и дъбови листа, символизиращи Мизия, Македония и Тракия.

Медалът се носи отлявата страна на гърдите, като лентата на отличието е в два варианта – триъгълна за мъже и във вид на панделка за жени. Лентите биват червени, кантирани от двете страни с бяла и зелена ивица. Връчените на цивилни се отличават с бяла ивица по средата, а тези на роднини на загинали с черна ивица по средата. Медалът има и миниатюра за всекидневно носене.[1]

Медалът е изработван в Германия и Швейцария и изпращан на няколко партиди в България. От него са връчени около 50 000 бройки на българи и 199 000 на чужденци, предимно германци и австрийци, и унгарци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Петров, Тодор, „Македония в българската филеристика“, Военно издателство, София 2004 г., стр.27 – 29, 36 – 38

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]