Международна азбука за транслитерация на санскрит

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Международна азбука за транслитерация на санскрит (IAST, International Alphabet of Sanskrit Transliteration) е система, представляваща академичен стандарт за предаване на санскрит посредством латиница с диакритични знаци. IAST се базира на стандарт, приет през 1894 г. на Международния Конгрес на ориенталистите в Женева.[1] Фактически той е стандарт за печатни публикации, а също, посредством използването на Уникод – за представяне на електронни текстове.

IAST позволява да се предава фонетично точна транскрипция за индийските писмени системи, такива като деванагари.

Освен това, общоприета практика е записването на езика пали с помощта на системата IAST, без използване на друга индийска писмена система.

Символи на IAST[редактиране | редактиране на кода]

Тук е представена обобщена таблица за азбуката IAST (главни и малки букви) в сравнение с деванагари и е посочена фонетиката чрез IPA (в квадратни скоби).

[ɐ]
a A
[a:]
ā Ā
[i]
i I
[i:]
ī Ī
[u]
u U
[u:]
ū Ū
[ɹ̩]
ṛ Ṛ
[ɹ̩:]
ṝ Ṝ
[l̩]
ḷ Ḷ
[l̩:]
ḹ Ḹ
гласни


[e:]
e E
[a:i]
ai Ai
[o:]
o O
[a:u]
au Au
дифтонги


अं [ⁿ]
ṃ Ṃ
анусвара
अः [h]
ḥ Ḥ
висарга


[k]
k K
[c]
c C
[ʈ]
ṭ Ṭ
[t]
t T
[p]
p P
глухи
[kʰ]
kh Kh
[cʰ]
ch Ch
[ʈʰ]
ṭh Ṭh
[tʰ]
th Th
[pʰ]
ph Ph
придихателни глухи
[g]
g G
[ɟ]
j J
[ɖ]
ḍ Ḍ
[d]
d D
[b]
b B
звучни
[gʰ]
gh Gh
[ɟʰ]
jh Jh
[ɖʰ]
ḍh Ḍh
[dʰ]
dh Dh
[bʰ]
bh Bh
придихателни звучни
[ŋ]
ṅ Ṅ
[ɲ]
ñ Ñ
[ɳ]
ṇ Ṇ
[n]
n N
[m]
m M
назални съгласни
[j]
y Y
[r]
r R
[l]
l L
[v]
v V
полугласни
[ʃ]
ś Ś
[ʂ]
ṣ Ṣ
[s]
s S
шептящи
[ɦ]
h H
звънки фрикативни

Забележка: в някои руски издания (например, в „Санскритско-русский словарь“ на В. А. Кочергин) вместо ś се използва ç, а вместо .

Освен IAST съществуват също няколко схеми за транслитерация на санскрит и на други езици от Югоизточна Азия, обаче те не са толкова гъвкави и удобни за ползване, поради което са по-малко популярни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Monier-Williams, Monier. A Sanskrit-English Dictionary. Oxford, Clarendon Press, 1899. с. xxx.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Международный алфавит транслитерации санскрита“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​