Мелвил (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелвил
53.6822° с. ш. -59.7486° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Нюфаундленд и Лабрадор
Координати53°41′ с. ш. 59°45′ з. д. / 53.683333° с. ш. 59.75° з. д.
Дължина223 км
Ширина38 км
Площ3069 km2
Воден обем313 км3
Надм. височина0 m

Езеро Мелвил (на английски: Lake Melville) е второто по големина езеро в провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Площта само на водното огледало е 3005 км2[1], а заедно с островите в него – 3069 км2[1], която му отрежда 18-о място сред езерата на Канада. Разположено е на морското равнище[1].

Езерото се намира в източната част на п-ов Лабрадор, като е свързано с тесен проток със залива Хамилтън на източното крайбрежие на полуострова. В западната част на езерото има два дълги ръкава – Гранд Лейк и Гус Бей, а в източната – залива Бакуей, като общата дължина на езерото достига 223 км, а максималната му ширина 38 км. В източната част се намира остров Хенриета. Дължината на бреговата линия е 528 км, максималната му дълбочина – 256 м, а обемът му – 313 км3.

В езерото се вливат няколко големи реки: Чърчил (Хамилтън) и Гус в югозападната част, Кенаму – в южната и Наскуни – в северната. На брега на езерото са разположени три населени пункта: Хепи Вали-Гус Бей и Норт Уест Ривър на западните брегове и Риголет – в най-североизточната част на езерото, на изхода към залива Хамилтън. По време на Втората световна война в Гус Бей е построена и функционира голяма военновъздушна база. От Гус Бей до Риголет и от там до пунктове по източното крайбрежие на полуостров Лабрадор има фериботна връзка.

Езерото Мелвил е открито в края на XVIII в. и е кръстено в чест на британския политик Хенри Дъндас, 1-ви виконт Мелвил (1742-1811), а през 1895 г. за първи път е извършено детайлно топографско заснемане и картиране от канадския топограф Албърт Питър Лоу.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мелвилл (озеро, Ньюфаундленд и Лабрадор)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​