Мемоарите на една гейша (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мемоарите на една гейша
Memoirs of a Geisha
РежисьориРоб Маршал
ПродуцентиСтивън Спилбърг
Дъглас Уик
Луси Фишър
СценаристиРобин Суикорд
Базиран наромана на Артър Голдън
В ролитеДжан Дзъи
Кен Уатанабе
Мишел Йео
Гон Ли
МузикаДжон Уилямс
ОператорДион Бийби
МонтажПиетро Скалия
КостюмиКолийн Атуд
Филмово студиоDreamWorks Pictures
Spyglass Entertainment
Amblin Entertainment
Red Wagon Entertainment
Жанрдрама
Премиера29 ноември 2005 г. (Токио)
9 декември 2005 г.
(Германия)
Времетраене145 минути
Страна САЩ
Езиканглийски език
японски език
Бюджет85 млн. щ.д.[1]
Приходи162,2 млн. щ.д.[1]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Мемоарите на една гейша“ (на английски: Memoirs of a Geisha) е американски драматичен филм от 2005 г. на режисьора Роб Маршал. Сценарият, написан от Робин Суикорд, е базиран на едноименния роман от 1997 г. на Артър Голдън.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1929 г. деветгодишната Сакамото Чийо и нейната сестра са продадени от баща си, за да работят в развлекателните квартали на Киото. Те са взети от дома си в крайбрежно рибарско селище, известно като Йороидо, и пътуват до Киото с влак. Чийо е отведена в окия (пансион за гейши) в Гион, докато сестра ѝ е отведена в публичен дом в района на Киото.

Чийо е представена на своята куповачка (Майка), която, водена от алчност и пресметливост, се държи строго и невзрачно с 9-годишното момиче. То се запознава и с Хацумомо, главната гейша и единствената причина за доходи в окията. Като една от най-известните гейши в Гион, Хацумомо има ревнив и зъл нрав и всекидневно тормози Чийо, виждайки в нея потенциална заплаха.

Няколко години по-късно в труден момент Чийо получава няколко монети и носна кърпичка от любезен непознат, представен й като Председателя, което бива повратна точка в живота на момичето. Заради множеството разходи, които е създала на господарката си, в лицето на опит за бягство, Чийо трябва да изплати дълга си чрез прислужване и спира да се обучава за майко. В същото време друго момиче, наричано Тиквичка, се се готви да направи своя дебют като майко в окията и да бъде осиновено, с което официално ще затвърди гейшеството си. 

Мамеха, друга известна гейша в Гион, убеждава Майка да инвестира отново в обучението на Чийо, като действа като ментор и „по-голяма сестра“ на Чийо. Тя става чирак гейша с даденото име Саюри, с което се запознава с редица видни мъже - един от които Нобу, и отново се среща с Председателя, близък приятел и бизнес партньор на Мамеха. Докато Саюри набира популярност, Хацумомо се опитва да навреди на репутацията и кариерата й с надеждата Майка не я осинови.

Саюри вече е най-известната млада майко в града. Мамеха организира наддаване за "мизуаге" на Саюри и използва рекордно високото плащане, за да покрие насъбраните дългове от миналото на момичето. Майка осиновява Саюри, с което Тиквичка бива изгонена, а по-късно Хацумомо напуска.

През 1944 г. заради войната на домовете на гейшите е наредено да бъдат затворени и Саюри е изпратена далеч на север при стария си приятел Арашино, където тя остава през по-голямата част от войната.

В края на войната Нобу посещава Саюри и я моли да се върне в Гион. Саюри открива Тиквичка да работи в нова окия. Въпреки че Саюри се надява да възобнови приятелството им, Тиквичка по-късно саботира плана на Саюри да отблъсне Нобу като данна, като отмъщение за това, че е заела нейното място при осиновяването преди толкова много години.

Няколко дни след като планът ѝ се проваля, Саюри е призована да се срещне с председателя. Тя признава, че години наред е копняла да се сближи с него, а той ѝ съобщава, че винаги е знаел, че тя е момичето, което е срещнал на улицата. Признава чувствата си към нея, които били подтискани от чувството за дълг към Нобу – неговият най-стар и най-близък приятел – шанса да бъде със Саюри и да е щастлив. Той също така признава, че той е бил, човекът подтикнал Мамеха да обучи Саюри. Момичето мирно се оттегля от работата на гейша, а председателят става нейна данна. 

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Категория Номиниран(и) Резултат
Оскар (5 март 2006 г.)
Най-добри декори награда
Най-добра кинематография Дион Бийби награда
Най-добри костюми Колийн Атуд награда
Най-добър звук номинация
Най-добър звуков монтаж номинация
Най-добра филмова музика Джон Уилямс номинация
Награда на БАФТА (19 февруари 2006 г.)
Най-добра кинематография Дион Бийби награда
Най-добра филмова музика Джон Уилямс награда
Най-добри костюми Колийн Атуд награда
Най-добри декори номинация
Най-добър грим и прически номинация
Най-добра актриса в главна роля Джан Дзъи номинация
Златен глобус (16 януари 2006 г.)
Най-добра филмова музика Джон Уилямс награда
Най-добра актриса в драматичен филм Джан Дзъи номинация
Сателит (17 декември 2005 г.)
Най-добър адаптиран сценарий Робин Суикорд награда
Най-добър филм – драма номинация
Най-добри декори номинация
Най-добър режисьор Роб Маршал номинация
Най-добра кинематография Дион Бийби номинация
Най-добра филмова музика Джон Уилямс номинация
Най-добри костюми Колийн Атуд номинация
Най-добра актриса в драматичен филм Джан Дзъи номинация
Най-добра актриса в поддържаща роля в драматичен филм Гон Ли номинация

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Memoirs of a Geisha (2005) // Box Office Mojo. Посетен на 9 юни 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]