Мениджмънт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мениджмънт (от английски management), още на български управление, в бизнес сферата и организационните активности е действието по "събиране на хората заедно" за извършването на определена желана цел. Мениджмънтът обхваща планирането, организирането, управление на персонала, ръководството, насочването и контролирането на организация (група от един или повече човека или юридически субекта) или усилието за постигане на дадена цел. Също това е управлението на човешките ресурси, финансовите и технологични ресурси, както и природните ресурси.

Насоки в мениджмънта[редактиране | редактиране на кода]

Планиране[редактиране | редактиране на кода]

Планирането е задължителен етап в работата. Свързано е с определяне на целите и намеренията на екипа. Изготвянето на добър план е ключов момент в бъдещото развитие на проекта, тъй като може да спести ненужно забавяне на работния процес. Планирането включва и изготвяне на втори, резервен план, в случай че първият не сработи.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Организирането на работния процес е важно за ефективността и качеството на работа на служителите. Ръководителят на проекта трябва да е уверен, че разполага с достатъчен брой хора в екипа си, за да спази поставените му срокове. Всеки един от тях трябва да е достатъчно квалифициран да се заеме със задачата, която му е поставена и да е способен да намери решение на проблемите, които почти със сигурност ще възникнат в хода на работния процес.

Ръководене[редактиране | редактиране на кода]

Мениджърът трябва да разговаря с всеки поотделно и да се увери, че той е наясно с поставената му задача и отговорността, която ще носи. Направляването на хората може да се сведе до минимум при добро планиране и организиране на работния процес от страна на ръководителя.

Контрол[редактиране | редактиране на кода]

Колкото по-бързо бъдат установени проблемите, толкова по-бързо ще намерено решението за тях. [1]

Здравен мениджмънт[редактиране | редактиране на кода]

Здравният мениджмънт включва вземането на управленски решения в сферата на здравеопазването и е обвързано с други сектори като икономика, право, медицина и социални науки. Здравните мениджъри работят в различни здравни и лечебни заведения, регионални здравни инспекции, фармацевтични представителства и здравно-осигурителни каси. Такива постове могат да бъдат заемани и от лекари, които са достатъчно компетентни да изпълняват функциите на здравния мениджър. Техните задачи включват: ръководене и организиране на кадрите, взимане на активно участие в здравната политика, въвеждане на здравни реформи. Често хората, занимаващи се с този вид мениджмънт оказват и консултантска дейност в различни правителствени структури на здравеопазването, лечебни заведения или неправителствени организации. Здравните реформи се въвеждат с цел подобряване качеството на предлаганите на пациентите услуги, ефективно оползотворяване на финансовите средства, отпускани от държавата и справедливо възнаграждение на медицинските работници. Това подобрява значително качеството на предлаганите от здравните заведения услуги.

Нива на организация[редактиране | редактиране на кода]

Висш мениджмънт (мениджмънт на политическо ниво) - представляван е от Министерство на здравеопазването и участва във взимането на решения от национално значение (въвеждане на здравни реформи, методи за развитие на здравната система и др.). Координиращ мениджмънт (средно ниво на мениджмънт) - упражнява се от районните центрове по здравеопазване. Оперативен мениджмънт - в него участват директорите на лечебните заведения. [2]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Статия за "Мениджмънт". // Посетен на 2013-12-21.
  2. Статия за здравен мениджмънт. // Посетен на 2013-12-21.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Management“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.