Метанол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Метанолът, също известен като метилов алкохол или дървесен спирт, е химично съединение с химична формула CH3OH. Това е най-елементарният алкохол и представлява лека, летлива, безцветна, запалима, отровна течност, която се използва като антифриз, разтворител, гориво и денатурант за етилов алкохол.

Получаване[редактиране | редактиране на кода]

Метанолът получава името си дървесен спирт, защото се получава при сухата дестилация на дърва.[1] Сега той се получава основно по синтетичен път. При кипене на метилов хлорид с разтвор на натриева основа става заместване на хлора с хидроксил и се образува метанол:

CH_3Cl + NaOH \to CH_3OH + NaCl

Може да се синтезира и по следния начин - при температура 400° и налягане 50 атмосфери в присъствие на катализатор (смес от цинков и хромен или меден оксид): [2]

CO + 2H_2 \to CH_3OH

Метанолът се синтезира естествено при анаеробния метаболизъм на много видове бактерии. Като резултат, в атмосферата има малка част метанолови изпарения. В рамките на няколко дни, атмосферният метанол се окислява с помощта на слънчевата светлина до въглероден диоксид и вода.

Метанолът гори във въздушна среда и, както при въглеводородите, се образува въглероден диоксид и вода. Тази реакция се нарича горене или пълно окисление:

2CH_3OH + 3O_2 \to 2CO_2 + 4H_2O

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Действие върху човека[редактиране | редактиране на кода]

Метанолът е отровен. При приемане причинява слепота и смърт. Метаноловият пламък е почти безцветен. При горене на метанол трябва да се внимава, за да се избегне изгаряне от почти невидимия пламък.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рябчиков (1953 г.), "Обща химия", стр.253
  2. Рябчиков (1953 г.), "Обща химия", стр.253