Мечът на истината (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мечът на истината
Legend of the Seeker
ЖанрФентъзи
Приключение
Създател(и)Сам Рейми
АктьориКрейг Хорнър
Бриджит Рийгън
Брус Спенс
Страна САЩ
Езиканглийски
Сезони2
Епизоди44 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене42 мин.
Разпространение
ТВ каналсиндикация
Disney-ABC Domestic Television
ABC Studios
КартинаHDTV
Излъчване1 ноември 2008 г. — 22 май 2010 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Мечът на истината“ (на английски: Legend of the Seeker) е телевизионен сериал, направен въз основа на популярната фентъзи поредица на Тери ГудкайндМечът на истината“, издадена на над 20 езика, включително в България. Сериалът проследява историята на дърводелеца Ричард Сайфър, избран да бъде Търсача, лидер на народите попаднали под властта на Мрачния Рал. Сайфър, заедно с Майката Изповедник – Калан Амнел и своя дядо – великия магьосник Зедикул Зул Зуландер, се обединяват за да обединят народите, попаднали под властта на тирана и да го преборят.

В началото на поредицата красивата Калан Амнел, преследвана от войниците на Мрачния Рал – зъл тиранин и владетел на Средната земя, използва магия, за да избяга, като за това ѝ помага Ричард Сайфър, дърводелец от Западните земи. Рансин Фейн, командир на войниците на злото, оцелява след конфронтацията си с Калан и Ричард и продължава да ги преследва. Вече у дома, Ричард е изпратен от баща си Джордж да намери стар човек на име Зед.

Ричард научава, че Зед е мощен магьосник от Средната земя и негов дядо, а Калан всъщност е Изповедник – жена, която има силата да накара хората да кажат истината. Зед разкрива, че Ричард е Търсачът на Истината, който трябва да победи злия тиранин Даркън Рал. Зед дава на Ричард магическо оръжие – Мечът на истината. А Калан дава на Ричард нещо, което Даркън Рал търси – „Книгата на преброените сенки“, която съдържа тайна. Рал трябва да се добере до книгата, за да получи върховната власт.

Участват[редактиране | редактиране на кода]

„Мечът на истината“ в България[редактиране | редактиране на кода]

Стартира по bTV от 26 септември 2009 г. Излъчва се всяка събота от 13:00. Първият му сезон завърши на 27 февруари 2010 г., като последните два епизода се излъчиха, всяка събота от 15:00. Първият сезон започва отново на 1 февруари 2011 г., от вторник до събота в 00:00 и завършва на 2 март 2011 г.