Мисисипи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за реката в САЩ. За щата вижте Мисисипи (щат). За други значения вижте Мисисипи (пояснение).

Мисисипи
Lake Itasca Mississippi Source.jpg
Началото на Мисисипи
Дължина 3 734 km
Разположение САЩ
Извира от Езеро Итаска
Надм. в-на на извора 450 m
Влива се в Мексикански залив, Атлантически океан
Надм. в-на на устието 0 m
Водосборен басейн 1 151 000 km2
Среден отток 18 000 m³/s
Mississippi watershed map 1.jpg
Водосборен басейн на Мисисипи

Мисисипи е река в Северна Америка. Със своите 3778 km, тя е втора по дължината на континента след Мисури (4130 km). Понеже Мисури е приток на Мисисипи, те обикновено се разглеждат като една речна система с обща дължина 6270 km. Други нейни притоци са реките Охайо, Арканзас, Илинойс.

Името произлиза от думата „миси-зийби“ на езика оджибуе или от алгонкинската дума „миси-сепе“, които означават „велика река“,.

География[редактиране | edit source]

Описание на течението[редактиране | edit source]

Водосборния басейн на Мисисипи

За начало на реката се счита езерото Итаска или Скалистите планини. Тя прекосява Големите и Централни равнини и се влива чрез делта в Мексиканския залив. Пресичайки щата, Мисисипи служи и за граница на още осем други (Уисконсин, Айова, Илиноис, Мисури, Кентъки, Арканзас, Тенеси и Мисисипи) и пресичайки Луизиана се влива в Мексиканския залив. Общата площ на водосборния басейн на Мисисипи заедно с нейния най-голям приток е 3 225 000 km2, което я нарежда на трето място по дължина след тези на Амазонка и Нил. Тази дължина е 6420 km. Реката има и важно стопанско развитие. Тя и редица от нейните притоци се използват за корабоплаване, добив на електроенергия, изкуствено напояване и други. Мисисипи е една от най-големите реки в света.

Прието е Мисисипи да се дели на две големи части: Горно и Долно Мисисипи[1]. Границата се намира в Кайро, Илинойс, където в Мисисипи се влива река Охайо, на височина около 100 m над морското равнище[2]. Горно Мисисипи е разположено на ширини от 47°N до 37°N[3], а Долно — от 37°N до 29°N[2].

Горно Мисисипи[редактиране | edit source]

Началото на река Мисисипи от езерото Айтаска

Традиционно се счита, что източникът на Мисисипи е езерото Айтаска на територията на едноименния парк в щата Минесота, макар че самото езеро се захранва само от няколко ручея.

По горното течение на реката има 42 язовира. 14 от тях са разположени над Минеаполис и се използват основно за енергетика и отдих. Останалите 28 се използват за поддръжка на търговското корабоплаване. Като цяло, язовирите силно влияят на екологията по горното течение.

Басейнът на Горно Мисисипи включва 5 екологични региона, 3 биома и 3 физикогеографски области (области с определен геоморфологичен тип): Горно възвишение, Централна низина и плато Озарк[3]. Територията на Горно Мисисипи е обитаема от около 9 000 години. За първите изследователи на тези местности се считат французите Луис Жулиет и Жак Маркет, пристигнали тук през 1673 г.[3].

Долно Мисисипи[редактиране | edit source]

Площта на басейна на Долно Мисисипи, заедно с притоците, е около 880 хиляди квадратни километра[2]. Територията на района е обитаема от 16 хиляди години. Първият изследовател тук е испанския конквистадор Ернандо де Сото. Басейнът на Долно Мисисипи включва 3 физикогеографски области: Крайбрежна равнина, районът Уошито и платото Озарк[2].

Водосборен басейн[редактиране | edit source]

Мисисипи има четвъртият най-голям водосборен басейн в света. Той обхваща площ от 3,220,000 km2, в която влизат по-голямата част от 31 американски щата и две канадски провинции. Целият водосборен басейн е с крайна точка Мексиканският залив. Водосборът на Мисисипи представлява 40% от общия водосбор в Съединените щати.

Основните притоци на Мисисипи са:

Мисисипи отводнява значителна част от района между Скалистите планини и Апалачите, с изключение на районите, които влизат във водосборните басейни на реките Ред Ривър, Свети Лаврентий, Рио Гранде, Алабама, Томбигбий, Чатахуучи и Апалачикола.

Мисисипи се влива в Мексиканския залив на около 160 km от Ню Орлиънс. Има различни данни за реалната дължина на Мисисипи от езерото Итаска до Мексиканския залив, но официално приетата дължина е само една - 3,734 km. Извиращата от Итаска вода достига Мексиканския залив за около 90 дена.

Хидрология[редактиране | edit source]

Мисисипи е река със значителен отток и силно течение, като се вземе предвид характера на нейния водосборен басейн.[4] Той е разположен главно в умерения пояс, а не в екваториалните области с изобилни валежи, както басейните на Амазонка или Конго, които имат значително по-голям отток.

Хидроложкият режим на Мисисипи е сложен, тъй като реката се подхранва от различни източници — докато горното течение има дъждовно-снежен режим, долното течение преминава през влажна субтропична област.[5] Мисури, един от основните притоци на Мисисипи, значително увеличава оттока си през пролетта, когато се топят снеговете в Скалистите планини, докато долното течение на Мисисипи се подхранва от силните дъждове през лятото и началото на есента, а в най-южната част и от възможните силни тропически бури.

В резултат на неравномерното подхранване оттокът на Мисисипи се характеризира с големи вариации в зависимост от сезона и положението по дължина на самата река — обикновено между 8 и 50 хиляди m³/s. При устието на реката средният отток е 18 000 m³/s,[6][5] значителна стойност за река в умерения пояс, като по този показател Мисисипи е на шесто място сред реките в света.[7] В същото време при пълноводие оттокът може да достигте 70 000 m³/s или дори 300 000 m³/s, измерени през 1927 година.[8] Притокът Охайо допринася с почти половината от общия отток на Мисисипи (8 000 m³/s).[6][5]

Среден месечен отток на Мисисипи в m³/s, измерен при Виксбърг (усреднени данни за 1965-1983 г.)

История[редактиране | edit source]

Ернандо де Сото е първият европеец, за когото е документирано, че е видял реката. Достигайки до нея на 8 май 1541 г., той я кръщава Rio de Espiritu Santo (река на Светия дух).

През 1682 г. французите Рьоне Робер Кавелие и Анри дьо Тонти наричат реката Колбер, на името на Жан-Батист Колбер. Те също наричат областта по поречието Луизиана (La Louisiane), на името на крал Луи XIV, и я обявяват за френска територия. През 1803 г. Наполеон Бонапарт продава тази територия на САЩ. Двете понятия не трябва да се бъркат - днешният щат Луизиана е само малка част от територията Луизиана. Мисисипи преминава през два климатични пояса преди да стигне до Мексиканския залив: умерен пояс и субтропичен. Реката прекосява целите Съединени американски щати (САЩ) преди да достигне до Мексиканския залив, откъдето тя се отправя към Атлантическия океан.

Градове[редактиране | edit source]

Къщи-лодки в Уинона, Минесота (2006)
Мисисипи край Сейнт Луис (2005)


Бележки[редактиране | edit source]

  1. Rivers of North America. Edited by Arthur C. Benke, Colbert E. Cushing. Elsevier Academic Press, Elsevier Inc. 2005
  2. Грешка при цитиране: Грешка в етикет <ref>: не е подаден текст за бележките на име RONA1
  3. а б в Rivers of North America. Edited by Arthur C. Benke, Colbert E. Cushing. Elsevier Academic Press, Elsevier Inc. 2005. P.327-374
  4. ((fr)) Amat, Jean-Paul и др. Éléments de géographie physique. Paris, Bréal, coll. Grand Amphi, 2002. ISBN 978-2-7495-0021-8. с. 175.
  5. а б в Bethemont 2000, с. 31.
  6. а б ((fr)) Carrière, Pierre. Mississippi et Missouri. // Encyclopædia Universalis, corpus 15. 2002. ISBN 978-2-85229-550-6. с. 236-237.
  7. Bethemont 2000, с. 22.
  8. ((fr)) De Koninck, Rodolphe. Le delta du Mississippi : une lutte à finir entre l’homme et la nature. // Hérodote 121. 2006. с. 20, 33.
Цитирана литература