Мисисипи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за реката в САЩ. За щата вижте Мисисипи (щат). За други значения вижте Мисисипи (пояснение).

Мисисипи
Lake Itasca Mississippi Source.jpg
Началото на Мисисипи
Mississippi watershed map 1.jpg
Водосборен басейн на Мисисипи
Общи сведения
Местоположение САЩ
Дължина 3 734 km
Водосборен басейн 1 151 000 km²
Отток 18 000 m³/s
Начало
Място Езеро Итаска
Надм. височина 450 m
Устие
Място Мексикански залив, Атлантически океан
Надм. височина 0 m
Мисисипи в Общомедия

Мисисипи е река в Северна Америка. Със своите 3778 km, тя е втора по дължината на континента след Мисури (4130 km). Понеже Мисури е приток на Мисисипи, те обикновено се разглеждат като една речна система с обща дължина 6270 km. Други нейни притоци са реките Охайо, Арканзас, Илинойс.

Името произлиза от думата „миси-зийби“ на езика оджибуе или от алгонкинската дума „миси-сепе“, които означават „велика река“,.

География[редактиране | редактиране на кода]

Описание на течението[редактиране | редактиране на кода]

Водосборния басейн на Мисисипи

За начало на реката се счита езерото Итаска или Скалистите планини. Тя прекосява Големите и Централни равнини и се влива чрез делта в Мексиканския залив. Пресичайки щата, Мисисипи служи и за граница на още осем други (Уисконсин, Айова, Илинойс, Мисури, Кентъки, Арканзас, Тенеси и Мисисипи) и пресичайки Луизиана се влива в Мексиканския залив. Общата площ на водосборния басейн на Мисисипи заедно с нейния най-голям приток е 3 225 000 km2, което я нарежда на трето място по дължина след тези на Амазонка и Нил. Тази дължина е 6420 km. Реката има и важно стопанско развитие. Тя и редица от нейните притоци се използват за корабоплаване, добив на електроенергия, изкуствено напояване и други. Мисисипи е една от най-големите реки в света.

Прието е Мисисипи да се дели на две големи части: Горно и Долно Мисисипи[1]. Границата се намира в Кайро, Илинойс, където в Мисисипи се влива река Охайо, на височина около 100 m над морското равнище[1]. Горно Мисисипи е разположено на ширини от 47°N до 37°N[2], а Долно — от 37°N до 29°N[1].

Горно Мисисипи[редактиране | редактиране на кода]

Началото на река Мисисипи от езерото Айтаска

Традиционно се счита, что източникът на Мисисипи е езерото Айтаска на територията на едноименния парк в щата Минесота, макар че самото езеро се захранва само от няколко ручея.

По горното течение на реката има 42 язовира. 14 от тях са разположени над Минеаполис и се използват основно за енергетика и отдих. Останалите 28 се използват за поддръжка на търговското корабоплаване. Като цяло, язовирите силно влияят на екологията по горното течение.

Басейнът на Горно Мисисипи включва 5 екологични региона, 3 биома и 3 физикогеографски области (области с определен геоморфологичен тип): Горно възвишение, Централна низина и плато Озарк[2]. Територията на Горно Мисисипи е обитаема от около 9 000 години. За първите изследователи на тези местности се считат французите Луис Жулиет и Жак Маркет, пристигнали тук през 1673 г.[2].

Долно Мисисипи[редактиране | редактиране на кода]

Площта на басейна на Долно Мисисипи, заедно с притоците, е около 880 хиляди квадратни километра[1]. Територията на района е обитаема от 16 хиляди години. Първият изследовател тук е испанския конкистадор Ернандо де Сото. Басейнът на Долно Мисисипи включва 3 физикогеографски области: Крайбрежна равнина, районът Уошито и платото Озарк[1].

Водосборен басейн[редактиране | редактиране на кода]

Мисисипи има четвъртият най-голям водосборен басейн в света. Той обхваща площ от 3,220,000 km2, в която влизат по-голямата част от 31 американски щата и две канадски провинции. Целият водосборен басейн е с крайна точка Мексиканският залив. Водосборът на Мисисипи представлява 40% от общия водосбор в Съединените щати.

Основните притоци на Мисисипи са:

Мисисипи отводнява значителна част от района между Скалистите планини и Апалачите, с изключение на районите, които влизат във водосборните басейни на реките Ред Ривър, Свети Лаврентий, Рио Гранде, Алабама, Томбигбий, Чатахуучи и Апалачикола.

Мисисипи се влива в Мексиканския залив на около 160 km от Ню Орлиънс. Има различни данни за реалната дължина на Мисисипи от езерото Итаска до Мексиканския залив, но официално приетата дължина е само една - 3,734 km. Извиращата от Итаска вода достига Мексиканския залив за около 90 дена.

Хидрология[редактиране | редактиране на кода]

Мисисипи е река със значителен отток и силно течение, като се вземе предвид характера на нейния водосборен басейн.[3] Той е разположен главно в умерения пояс, а не в екваториалните области с изобилни валежи, както басейните на Амазонка или Конго, които имат значително по-голям отток.

Хидроложкият режим на Мисисипи е сложен, тъй като реката се подхранва от различни източници — докато горното течение има дъждовно-снежен режим, долното течение преминава през влажна субтропична област.[4] Мисури, един от основните притоци на Мисисипи, значително увеличава оттока си през пролетта, когато се топят снеговете в Скалистите планини, докато долното течение на Мисисипи се подхранва от силните дъждове през лятото и началото на есента, а в най-южната част и от възможните силни тропически бури.

В резултат на неравномерното подхранване оттокът на Мисисипи се характеризира с големи вариации в зависимост от сезона и положението по дължина на самата река — обикновено между 8 и 50 хиляди m³/s. При устието на реката средният отток е 18 000 m³/s,[5][4] значителна стойност за река в умерения пояс, като по този показател Мисисипи е на шесто място сред реките в света.[6] В същото време при пълноводие оттокът може да достигте 70 000 m³/s или дори 300 000 m³/s, измерени през 1927 година.[7] Притокът Охайо допринася с почти половината от общия отток на Мисисипи (8 000 m³/s).[5][4]

Среден месечен отток на Мисисипи в m³/s, измерен при Виксбърг (усреднени данни за 1965-1983 г.)

История[редактиране | редактиране на кода]

Ернандо де Сото е първият европеец, за когото е документирано, че е видял реката. Достигайки до нея на 8 май 1541 г., той я кръщава Rio de Espiritu Santo (река на Светия дух).

През 1682 г. французите Рьоне Робер Кавелие и Анри дьо Тонти наричат реката Колбер, на името на Жан-Батист Колбер. Те също наричат областта по поречието Луизиана (La Louisiane), на името на крал Луи XIV, и я обявяват за френска територия. През 1803 г. Наполеон Бонапарт продава тази територия на САЩ. Двете понятия не трябва да се бъркат - днешният щат Луизиана е само малка част от територията Луизиана.

Мисисипи преминава през два климатични пояса преди да стигне до Мексиканския залив: умерен пояс и субтропичен. Реката прекосява целите Съединени американски щати (САЩ) преди да достигне до Мексиканския залив, откъдето тя се отправя към Атлантическия океан.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Къщи-лодки в Уинона, Минесота (2006)
Мисисипи край Сейнт Луис (2005)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Rivers of North America. Edited by Arthur C. Benke, Colbert E. Cushing. Elsevier Academic Press, Elsevier Inc. 2005
  2. а б в Rivers of North America. Edited by Arthur C. Benke, Colbert E. Cushing. Elsevier Academic Press, Elsevier Inc. 2005. P.327-374
  3. ((fr)) Amat, Jean-Paul и др. Éléments de géographie physique. Paris, Bréal, coll. Grand Amphi, 2002. ISBN 978-2-7495-0021-8. с. 175.
  4. а б в Bethemont 2000, с. 31.
  5. а б ((fr)) Carrière, Pierre. Mississippi et Missouri. // Encyclopædia Universalis, corpus 15. 2002. ISBN 978-2-85229-550-6. с. 236-237.
  6. Bethemont 2000, с. 22.
  7. ((fr)) De Koninck, Rodolphe. Le delta du Mississippi : une lutte à finir entre l’homme et la nature. // Hérodote 121. 2006. с. 20, 33.
Цитирана литература