Митрофан Неделин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Митрофан Неделин
съветски офицер
Роден
Починал
ПогребанНекропол на стената на Кремъл, Тверски район, Русия

ПартияКПСС
НаградиГерой на Съветския съюз
Орден „Ленин“
Червено знаме
За военна заслуга
Митрофан Неделин в Общомедия

Митрофан Иванович Неделин е съветски военноначалник, главен маршал от артилерията от 8 май 1959 г., герой на Съветския съюз от 28 април 1945 г., член на КПСС от 1924 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Участва в Гражданската война (1918 – 1920). Завършва военни курсове за усъвършенстване на командирския състав (1929 и 1934) и академични курсове за командния състав (1941). Взима участие като доброволец в Гражданската война в Испания на страната на републиканското правителство (1937 – 1939). През 1938 г. е командир на артилерийски полк, началник на артилерията в дивизия и командир на артилерийска бригада. Участва във Финската война (1939 – 1940).

Във Втората световна война участва като командир на артилерийска бригада, заместник-началник и началник на артилерията на армии на Южния и Северно-кавказкия фронтове, заместник-командващ артилерията на Северно-кавказкия фронт, командир на артилерийски корпус и командващ артилерията на Югозападния и 3 украински фронт. След войната е командващ Артилерията на Южната група войски, началник-щаб на Артилерията на Въоръжените сили и заместник военен министър по въоръжението. От март 1955 г. е заместник-министър на отбраната и от декември същата година е едновременно главнокомандващ на Ракетните войски със стратегическо предназначение.

Неделин е допринесъл много за ракетните войски в началния етап на космонавтиката, счита се за техен основател. На него е наречен Ростовският военен институт на Ракетните войски със специално предназначение в Ростов на Дон.

Загива на Байконур при изпитанието на ракетата „Р-16“ на 24 ноември 1960 г. След неуспешния старт започват анализ на аварията, включвайки различните системи, без да отделят горивото на ракетата в нарушение на противопожарните инструкции. При тези действия втората степен на ракетата се задейства, изгаря първата степен и предизвиква огромен пожар. Заедно с него загиват още 77 души. Трагедията е засекретена, като се съобщава за смъртта само на Неделин и то при самолетна катастрофа. Останките му са погребани в некропола на Кремълската стена на Червения площад в Москва.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Митрофан Неделин“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​