Михаил Калинин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Михаил Иванович Калинин
руски политик
Михаил Иванович Калинин 
Роден: 19 ноември 1875
Верхняя Троица, Руска империя
Починал: 3 юни 1946
Москва, СССР

Михаил Иванович Калинин е руски и съветски болшевишки политик и революционер. Той е председател на Президиума на Върховния съвет на СССР от 1919 до 1946 г.

Роден е в селско семейство във Верхняя Троица, Тверска губерния. През 1889 г. се премества в Санкт Петербург и започва работа като металург през 1895 г. Оженва се през 1906 г. за естонката Екатерина Ивановна Лорберг.

Запознава се със Сталин 6 год. по-късно. Той е сред основните учредители на болшевишкия в. „Правда“. Заради болшевишката си дейност е заточен в Сибир от правителството, но по време на Революцията е освободен.

Калинин става член на Политбюро на Болшевишката партия през 1925 г. Става изключително популярен сред съветските граждани и, макар и поддръжник на Сталин, не поддържа колективизацията, като негласно се обявява против разкулачването. Заради антисталинистките си критики жена му Екатерина е депортирана в ГУЛАГ през 1938 г. и е освободена едва след смъртта на мъжа и през 1946 г.

Калинин се оттегля от поста председател на Президиума малко преди смъртта си. На негово име са преименувани 2 големи руски града - Твер (на Калинин) и Кьонигсберг (на Калининград). Вторият е запазил името си и до днес.

Михаил Калинин е погребан в некропола на Кремълската стена.