Михаил Ломоносов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Михаил Василиевич Ломоносов
(Михаи́л Васи́льевич Ломоно́сов)
руски учен
Mikhail Lomonosov.jpg
Роден: 19 ноември 1711 г.
Денисовка, Архангелска област, Русия
Починал: 15 април 1765 г.
(на 53 г.)
Санкт Петербург, Русия

Михаил Василиевич Ломоносов (на руски: Михаи́л Васи́льевич Ломоно́сов) е руски учен, енциклопедист и писател, представител на класицизма.

Ломоносов е роден в село Денисовка (което по-късно се преименува на село Ломоносово) на 8 ноември 1711 (нов стил 19 ноември 1711) г.

Той е професор по химия (1745) в Петербургската академия на науките, Шведската академия на науките (1760), почетен член на Болонската академия на науките (1746).

Открива закона за запазване на масата при химични реакции, постулира закона за запазване на енергията (1748) и развива оригинални схващания за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината.

Работи в областта на рудното дело, геологията, металургията, астрофизиката, метеорологията, изучава цветовете, преоткрива производството на много видове стъкло за мозайка, конструира метеорологични и оптични уреди.

Занимава се с астрономия и пръв установява атмосфера на планетата Венера (1761). Изследва атмосферното електричество и го обяснява с конвекцията на въздушните маси (1753). При изследване на химични явления за първи път използва представи и методи на физиката и математиката, с което поставя основите на физикохимията.

Ломоносов играе голяма роля за развитието на научната мисъл, за свързването на теорията с практиката и издигането на руската народностна култура. Езиковата му реформа дава тласък за развитието на общонационалния латински език. Ломоносов поставя началото на научното изучаване на руския език.

Пише патриотични трагедии, оди, сатири.

Ломоносов се бори срещу реакцията и мракобесието на висшето духовенство.

По негова инициатива е основан Московският университет през 1775 г.

Михаил Ломоносов умира на 4 април 1765 (нов стил 15 април 1765 г.)

Външни препратки[редактиране | edit source]

Открийте още информация за Михаил Ломоносов в нашите сродни проекти:

Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)