Михаил IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за византийския император. За константинополския патриарх вижте Михаил IV (патриарх).

Михаил IV Пафлагон
византийски император
Michael IV histamenon.jpg

Златна монета с образите Христос и Михаил IV
Лични данни
Управление 11 април 1034 - 10 декември 1041
Роден 1010
Пафлагония
Починал 10 декември 1041
Константинопол
Предшественик Роман III Аргир
Наследник Михаил V Калафат
Семейство
Династия Македонска династия
Брак Зоя
Михаил IV Пафлагон в Общомедия

Михаил IV Пафлагон (на гръцки: Μιχαήλ Δ΄ Παφλαγών, 1010 – 10 декември 1041) е византийски император (11 април 1034 - 10 декември 1041).

Михаил произхожда от семейство на пафлагонски селяни. Неговият брат, Йоан Евнуха, е управител на женските покои (гинекея) на императорския дворец и довежда в двора своя по-малък брат, в когото се влюбва императрица Зоя. Така Михаил става любовник на самата императрица. Двамата вероятно отравят император Роман III Аргир, след което императрицата веднага се омъжва за Михаил на 11 април 1034. Михаил е обявен за император и управлява съвместно със Зоя до смъртта си през 1041 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Михаил IV е красив, умен и щедър, но необразован и страда от епилепсия и воднянка. Той поверява управлението на брат си Йоан Евнуха, за да се отдаде на молитви и покаяние. Йоан изолира императрицата от управлението, което поема изцяло в свои ръце, реформира армията и фискалната политика, което възвърща силите на империята и ѝ помага да води успешни действия срещу външнополитическите си врагове.

Увеличаването на данъците обаче предизвиква недоволство на благородниците и градските общини (димите). Срещу Йоан са организирани няколко заговора през 1034, 1037, 1038 и 1040 г. като един от тях е организиран от самата императрица Зоя. В последният заговор срещу брата на императора е замесен и Михаил Керуларий, който, за да спаси живота си, се замонашва и по-късно бил избран за Константинополски патриарх.

Война в Сицилия[редактиране | редактиране на кода]

Между 1037 и 1040 г. ромеите постигат значителни успехи в борбата срещу арабите в Сицилия. Te почти са прогонени от отрядите на опитния пълководец Георги Маниак, който е изпратен от Константинопол, за да се сражава срещу мюсюлманите, които безпокояват западните граници на империята в Южна Италия. Маниак обаче загубил подкрепата на ломбардите и норманите, които дотогава са съюзници на Византия в борбата ѝ срещу арабите-сарацини в Южна Италия.

Убийството на Роман III и възкачването на Михаил IV, миниатюра от Манасиева хроника

Георги Маниак обижда и флотския началник Стефан, женен за сестрата на император Михаил IV. Стефан го оклеветява пред императора за предполагаема негова измяна и Георги Маниак е отзован обратно в Константинопол, където без право на защита е хвърлен в тъмница. След отзоваването на Маниак от Сицилия всички завоевания на Византия са загубени, а няколко експедиции срещу норманите в Южна Италия претърпяват неуспех.

Въстанието на българите[редактиране | редактиране на кода]

През 1040 година въстават българите в Белград, които недоволстват от въведения паричен поземлен данък. Въстанието бързо се разпространява и обхваща цяла тема България. Въстаниците са предвождани от внука на цар СамуилПетър Делян, който е провъзгласен за цар. Въпреки, че през 1040 г. Михаил IV успява да разбие въстаническите войски край Солун, на следващата 1041 императорът организира втори поход, в който участват и отряди от викинги, предвождани от бъдещия норвежки крал Харалд III. Въстаниците са разбити благодарение на раздорите сред водачите им, а Петър Делян е ослепен , заловен и отведен в Константинопол. Император Михаил IV се завръща триумфално в столицата, но вече доста болен и умира на 10 декември 1041 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Главни източници за информация относно царстването на Михаил са Хронография на Михаил Псел, Йоан Скилица и Михаил Аталиат. Сред тях най-критичен към него е Скилица. Между по-късните историци писали за този период Кедрин, Константин Манасий и Зонара.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Michael IV the Paphlagonian“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  


Роман III Аргир Византийски император (1034 – 1041) Михаил V Калафат
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.