Михаил IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за византийския император. За константинополския патриарх вижте Михаил IV (патриарх).

Михаил IV Пафлагон
византийски император
Michael IV histamenon.jpg

Златен хистаменон на Михаил IV
Лични данни
Управление 11 април 1034 - 10 декември 1041
Роден 1010
Пафлагония
Починал 10 декември 1041
Константинопол
Предшественик Роман III Аргир
Наследник Михаил V Калафат
Семейство
Династия Македонска династия
Брак Зоя

Михаил IV Пафлагон (на гръцки: Μιχαήλ Δ΄ Παφλαγών, 1010 – 10 декември 1041) е византийски император (11 април 1034 - 10 декември 1041).

Михаил произхождал от семейство на пафлагонски селяни. Неговият брат, Йоан Евнуха, бил управител на женските покои (гинекея) на императорския дворец и довел в двора своя по-малък брат, в когото се влюбила императрица Зоя. Така Михаил станал любовник на самата императрица. Двамата вероятно отровили император Роман III Аргир, след което императрицата веднага се омъжила за Михаил на 11 април 1034. Михаил бил обявен за император и управлявал съвместно със Зоя до смъртта си през 1041 г.

Управление[редактиране | edit source]

Михаил IV бил красив, умен и щедър, но необразован и страдал от епилепсия и воднянка. Той поверил управлението на брат си Йоан Евнуха, за да се отдаде на молитви и покаяние. Йоан изолирал императрицата от управлението, което поел изцяло в свои ръце, реформирал армията и фискалната политика, което възвърнало силите на империята и ѝ помогнало да води успешни действия срещу външнополитическите си врагове.

Увеличаването на данъците обаче предизвикало недоволството на благородниците и градските общини (димите). Срещу Йоан били организирани няколко заговора през 1034, 1037, 1038 и 1040 г. като един от тях бил организиран от самата императрица Зоя. В последният заговор срещу брата на императора бил замесен и Михаил Керуларий, който, за да спаси живота си, се замонашил и по-късно бил избран за Константинополски патриарх.

Война в Сицилия[редактиране | edit source]

Между 1037 и 1040 г. ромеите постигнали значителни успехи в борбата срещу арабите в Сицилия. Te почти били прогонени от отрядите на опитния пълководец Георги Маниак, който бил изпратен от Константинопол, за да се сражава срещу мюсюлманите, които безпокояли западните граници на империята в Южна Италия. Маниак обаче загубил подкрепата на ломбардите и норманите, които дотогава били съюзници на Византия в борбата ѝ срещу арабите-сарацини в Южна Италия.

Убийството на Роман III и възкачването на Михаил IV, миниатюра от Манасиева хроника

Георги Маниак обижда и флотския началник Стефан, женен за сестрата на император Михаил IV. Стефан го оклеветява пред императора за предполагаема негова измяна и Георги Маниак е отзован обратно в Константинопол, където без право на защита е хвърлен в тъмница. След отзоваването на Маниак от Сицилия всички завоевания на Византия били загубени, а няколкото експедиции срещу норманите в Южна Италия претърпели неуспех.

Въстанието на българите[редактиране | edit source]

През 1040 година въстанали българите в Белград, които недоволствали от въведения паричен поземлен данък. Въстанието бързо се разпространило и обхванало цяла тема България. Въстаниците били предвождани от внука на цар СамуилПетър Делян, който бил провъзгласен за цар. Въпреки че през 1040 г. Михаил IV успял да разбие въстаническите войски край Солун, на следващата 1041 императорът организирал втори поход, в който участвали и отряди от викинги, предвождани от бъдещия норвежки крал Харалд III. Въстаниците били разбити благодарение на раздорите сред водачите им, а Петър Делян бил заловен и отведен в Константинопол. Император Михаил IV се завърнал триумфално в столицата, но вече бил доста болен и починал на 10 декември 1041 г.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Michael IV the Paphlagonian“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  


Роман III Аргир Византийски император (1034 – 1041) Михаил V Калафат
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.