Михаил I Рангаве

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Михаил I Рангаве
византийски император
Michael I and Theophylact.jpg
Златен солид на Михаил I Рангаве и сина му Теофилакт
Лични данни
Управление 811813
Роден ок. 770
Починал 844
о-в Проте, дн. Турция
Семейство
Брак Прокопия
Михаил I Рангаве в Общомедия

Михаил I Рангаве (гр.: Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβές) е византийски император от 811 до 813 г.

Той е син на дребен благородник, патриция Теофилакт Рангаве, адмирал на Егейската флота. Михаил Рангаве се жени за дъщерята на император Никифор I Геник. След смъртта на Никифор I в битката при Върбишкия проход Михаил Рангаве заема престола, след като убеждава зет си Ставракий, който е смъртно ранен в сражението, да абдикира. Коронован за император на 2 октомври 811 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Поддържан от традиционалистите в църквата, начело с Теодор Студит, Михаил Рангаве предприема репресии срещу иконоборците в империята. Михаил I проявява великодушие и щедрост, докато е на трона - намалява данъците, повишени при Никифор І Геник, и започва да раздава пари на знатните и на духовенството, за да спечели популярност.

През 812 година прави политическа отстъпка като признава императорската титла на Карл Велики в замяна на контрола над Венеция и други градове по адриатическото крайбрежие на Италия.

Въпреки неизгодното положение на Византия, Михаил I Рангаве продължава войните с България. По съвет на Теодор Студит императорът отхвърля предложението на хан Крум за мирно споразумение. В отговор на това в края на 812 г. Крум превзема крепостта Месемврия. На следващата година Михаил I предприема поход срещу българите. Първоначално постига известни успехи, но на 22 юни 813 г. понася тежко поражение в битката при Версиникия, след като голяма част от войските му, водени от стратега Лъв Арменец, напускат сражението. По-късно през същата година Лъв Арменец се обявява за император, Михаил Рангаве е детрониран и изпратен в манастир, където остава до края на живота си.

Михаил I Рангаве

Тъй като е прието, че евнух не може да бъде законен василевс, синовете на бившия император са скопени, с което губят претенциите си за трона. Един от тях по-късно става патриарх на Константинопол под името Игнатий.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Leslie Brubaker, John F. Haldon: Byzantium in the Iconoclast era. c. 680–850. A History. Cambridge University Press, Cambridge u. a. 2011, ISBN 978-0-521-43093-7.
Ставракий император на Византийската империя (811 – 813) Лъв V Арменец