Млада България (организация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Млада България.

Млада България е мацинистка емигрантска политическа организация, повлияна от идеите на масонството, създадена в Букурещ, Румъния от Иван Касабов, Димитър Ценович, Киряк Цанков, Иван Кършовски след разпадането на Българското общество през 1869 г.[1] Печатен орган на „Млада България“ е вестник „Тъпан“.

Организацията не успява да обедини около себе си значителна част от емиграцията и не може да координира действията на революционните сили. Създадени са дружества на „Млада България“ и в други дунавски градове като Браила и др.

Между отделните организации постепенно се създават големи противоречия свързани с идейните им различия. Браилската организация напада вестник „Народност“, който се е обявил за официален на организацията. 20 души подписват писмо до Иван Касабов, в което призовават да не легитимира вестник „Народност“ като официоз на организацията, тъй като стила на „Народност“ е атакуващ и е в разрез с приетата по-рано идеология на „Млада България“, Браила „да служи за съединение на духовете в единство и братство между българите“.

Букурещката организация изпраща делегация до италианското и руското революционни движения чиято цел е да бъдат одобрени и насърчени. На срещата през лятото на 1869 г. Михаил Бакунин обещава съдействие на българите в привличането на Франция към българската кауза, а Джузепе Мацини предлага съвети и конкретни стъпки за подготовката на всенародно въстание. Съветите не намират практическо приложение.

До края на дейността си „Млада България“ подкрепя активно действията на Васил Левски в българското землище.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Е. Хаджиниколова, Мацинизмът в революционното движение или още за съществуването на формацията „Млада България“ (1868–1869 г.); сп. Исторически преглед, LXX (2014) 1-2, стр. 141-153.