Заря (модул)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Модул Заря)
Заря
Заря заснета от Индевър по време на полет STS-88.
Характеристика на модула
СтатутАктивен
ТипОбитаем модул
ПредназначениеФункционален товарен блок
Построен от Роскосмос/
Хруничев
Собственик НАСА
Ракета-носител Протон-К 8К82К
Изстрелян на20 ноември 1998
Мисия1A/R
Скачен с КС на6 декември 1998
Технически данни
Чиста маса19 323 кг
Маса в орбита24 968 кг
Дължина12,99 м
Диаметър4,11 м
Херметизиран обем71,5 м3
Заря в Общомедия

Заря (на руски: Заря́) познат и като Функционален товарен блок (Функционально-грузовой блок, FGB) е първият изстрелян модул на Международната космическа станция (МКС).[1] Заря осигурява електричество, складово пространство и е ръководна точка за първоначалните етапи от изграждането на МКС. След като бъдат скачени другите по-специализирани модули, Заря ще се използва основно за складово пространство. Модулът произхожда от космически кораб ТКС, проектиран за руската космическа програма Салют.

Името „Заря“ е дадено на модула, тъй като той бележи зарята на нова ера на сътрудничеството в космоса.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Изстрелване на модула с ракета-носител Протон от космодрума Байконур.

Модулът е собственост на САЩ, но е построен в периода 1994-1998 г. в Москва, Русия. Заря е част от плана за замяна на сделката с Локхийд Мартин за Bus-1, защото е много по-евтин ($220 милиона срещу $450 милиона за проекта на Локхийд). Като част от договора, компания Хруничев построява част от идентичен модул (наричан FGB-2) с цел продължение на проекта. Това е предложение към множество проекти като, евентуална замяна на кораба Прогрес, Скачващ и складиращ модул, Универсален скачващ модул или независима космическа станция.

Модулът има три отсека за скачване: по един на двата края и един страничен. Към края на 2008 г. към задния порт е скачен модулът Звезда, към предния – т.нар. Херметизиран адаптер за скачване, който го съединява с модула Юнити, а страничният отсек се използва за скачване на космически кораби Союз и Прогрес. През 2010 г. се очаква на страничния възел да бъде скачен руският Товарен модул за скачване, с което изграждането на руския сегмент на МКС ще бъде завършено.

Изстрелване и полет[редактиране | редактиране на кода]

Заря е изстреляна с руската ракета Протон от космодрума Байконур в Казахстан на 20 ноември 1998 г. Предполагаемият живот на модула е поне 15 години.

След като е изстреляна Заря, на 4 декември 1998 с полет STS-88 е изстрелян и американския модул Юнити, който се свързва с руския модул. Изстрелването на руския обслужващ модул Звезда закъснява с близо две години. Изстрелян е чак на 12 юли 2000 г. и е скачен на 26 юли.

Първоначално модулът има проблеми с презареждането на батериите, но впоследствие са решени. В перспектива може да има нужда да се постави допълнителна защитна обвивка за предпазване от микрометеорити – сегашната не отговаря на изискванията за модул на МКС, и за нея е било направено изключение преди изстрелването.

Заря прави 50 000-та си обиколка в 15:17 UTC. на 14 август, 2007 по време на мисия STS-118.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. NASA, International Space Station, Zarya module Архив на оригинала от 2006-09-14 в Wayback Machine. (Посетена на 28.02.2010)