Момина църква

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Момина църква
България
Red pog.png
Момина църква
Област Бургас
Red pog.png
Момина църква
Общи данни
Население 348 (ГРАО, 2013-12-15)*
Землище 82,738 km²
Надм. височина 274 m
Пощ. код 8320
Тел. код 05554
МПС код А (Б)
ЕКАТТЕ 29221
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   - кмет
Средец
Иван Жабов
(ГЕРБ)

Момина църква е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, Област Бургас.

География[редактиране | edit source]

Село Момина църква се намира в планината Странджа, само на 8 км. от българо-турската граница. Населеното място е част от Община Средец, Бургаска област. За кратък период, селото е било в състава на Ямболски окръг. Момина църква е разположено в полите на гористия странджански връх Кърварска/Кервансарай/ 632м.То се намира на 350м надморска височина и заема котловината между хълмовете Дебелата кория на юг, Юрдията на север и Баира на запад.

История[редактиране | edit source]

До 1990 год. с. Момина църква е било наричано Желязково. Това име е носило в периода след 9 Септември 1944 по името на Желязко Коюмджиев (1914-1943), местен деятел на БКП. Преди това се е наричало Казъклисе и Момина църква. С името е свързана легенда. В нея се разказва за хубавата мома Неделя, за която турски бей изпратил заптиета да му я отвлекат за харема. За да запази честта си и за да не стане ханъма на гюндюзлярския бей, Неделя побягнала през кепенка (скритата врата на къщата), но навън валял проливен дъжд. Дъждът отнесъл дървения мост на реката. Без да се замисли,и от страх да нея хванат турските заптиета момата се хвърлила в мътните води и се удавила пред погледа на тичащите след нея коне с заптиета. Големият ѝ брат помолил свещеника на селото, тялото ѝ да бъде погребано в църковния двор.Така и станало. Оттогава турците нарекли църквата на селото "къзъклисе", т.е. "Момина църква"[1]


Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

Селото е разположено в полите на втория по височина връх на Българска Странджа - Кервансарай (632 м. н. в.)

Редовни събития[редактиране | edit source]

Всяка година, през последния уикенд на м. септември в селото се организира традиционен събор (панаир). По време на панаира се провеждат родови срещи, отбелязват се кръгли годишнини от завършилите училище в селото, както и традиционните за този край народни борби.

Личности[редактиране | edit source]

[1]

Източници[редактиране | edit source]

  1. а б Момина църква-летопис, Иван Попов - Руменов, 1999, Понтика принт, Бургас

Други[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]