Мониторни слушалки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Aurisonics ASG-2 with Bass Port01.JPG
Westone UM3X RC01.JPG
Силиконови слушалки

Мониторните слушалки са вид слушалки, използвани от музиканти, аудиоинженери и аудиофили за слушане на музика или персонализиран микс от вокали и инструментали, необходим при живо изпълнение или миксиране в звукозаписно студио.[1]
Подбират се според отвора на ушния канал на изпълнителя с цел осигуряване комфорт и високо ниво на намаляване на шума, идващ от околната среда. Разработени са през 80-те години на XX век от Крис Линдоп и Мартин Ноар.[2][3]

Мониторна система[редактиране | редактиране на кода]

Мониторна система е всяка система, която подсигурява на изпълнителя микс от звукоизточници. До появата на мониторните слушалки за целта на сцената са поставяни високоговорители, сочещи към изпълнителя (мониторни тонколони или просто монитори).[4] В зависимост от цялостната аудио система, мониторните тонколони могат да се окажат по-скоро възпрепятстващи отколкото улесняващи. Използвайки мониторните слушалки, изпълнителят може да чуе стерео микс, ако дадената мониторна система го позволява. Това, от своя страна, позволява допълнителна дефиниция на звука чрез панинг на отделни звукови елементи за всяко ухо. На скорошно усъвършенстване на тази технология пък се дължи функцията за регулиране на шума от околната среда.

Докато заместването на мониторни тонколони със слушалки има за цел да подобри предназначения за изпълнителя микс и редуцира в по-добра степен околния шум, съществуващо, но не и непоправимо неудобство е, че до изпълнителя не достига шумът на публиката. Не е необикновено да бъде поставен по един микрофон близо до всяка страна на сцената, който да сочи към публиката, за да може шумът на публиката (или поне част от него) да достигне до слушалките на изпълнителя.[5] Ако концертът е в по-големи мащаби, на предната част на сцената може да са разположени няколко микрофона.

Слушалки[редактиране | редактиране на кода]

Мониторните слушалки сами по себе си участват в последната част от сигналния път.[6] Нерядко се оформят по поръчка на клиента и в следствие на това са по-удобни, като позволяват на звука да попадне директно в ушния канал. Така те предоставят по-добро уплътнение, спомагащо за редуциране на шума. Обичайно слушалките намаляват шума с около 30 dB (децибела), но зависи от качество им.

Предлагат се както прозрачни слушалки, така и такива в различни цветове, по възможност най-близки до човешката кожа. Някои производители обаче създават свои собствени дизайни. Кабелът на слушалките се поставя в 3.5 mm стерео жак, намиращ се на приемник, закачван на колана или друга част от облеклото на изпълнител, или сложен в джоба. Обикновените слушалки се правят от универсална пяна и силикон, подходящи за повечето хора.[7]

В телевизията се използват слушалки с интерком тип IFB (на английски: interruptible foldback).[8]

Ресивър и трансмитер[редактиране | редактиране на кода]

Най-срещаната професионална мониторна система налага употребата на безжичен сигнал, за да се изпрати микса до слушалките. Тази система съдържа трансмитер и ресивър (приемник), носен от изпълнителя.[9] Има трансмитер за всеки мониторен микс и ресивър за всяка слушалка. Трансмитерите обикновено имат един стерео или два моно изхода. Когато един трансмитер е предвиден за два моно микса, той може да бъде използван за два различни микса. Един микс може да бъде получен от много ресивъри.

Ресивърите и трансмитерите изпращат сигнала безжично посредством VHF или UHF честоти. Като цяло UHF системите звучат далеч по-добре от VHF системите, затова са и на значително по-високи цени. UHF системите обикновено са по-малко податливи на смущения, което е в плюс за тяхното качество.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg)) Мониторни слушалки. Proaudio.bg. Посетен на 28 декември 2013.
  2. ((en)) How to Use In-Ear Monitors. Ehow.com. Посетен на 28 декември 2013.
  3. ((en)) History. Thomann.de. Посетен на 28 декември 2013.
  4. ((en)) IEM MIXING, part one. Twfm.com. Посетен на 28 декември 2013.
  5. ((en)) Achieving Ambience With Personal Monitors - Can You Hear Me Now?. Prosoundweb.com. Посетен на 28 декември 2013.
  6. ((en)) Advice From The Sound Guy: Mixing Monitors From Front Of House. стр. 72. Sensaphonics.com. Посетен на 28 декември 2013.
  7. ((en)) Ultimate Headphone Guide Articles: How to Insert In-Ear Monitors. Innerfidelity.com. Посетен на 28 декември 2013.
  8. ((en)) Wireless IFB. Productionwireless.com. Посетен на 28 декември 2013.
  9. ((en)) An Introduction To In-ear Monitoring. Soundonsound.com. Посетен на 28 декември 2013.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „In-ear monitor“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.