Монреал (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Монреал
54.3333° с. ш. -105.667° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Саскачеван
Координати54°20′ с. ш. 105°40′ з. д. / 54.333333° с. ш. 105.666667° з. д.
Оттокрека Монреал
Дължина52 km
Ширина13 km
Площ454 km2
Надм. височина490 m
Населени местаМонреал Лейк

Езерото Монреал (на английски: Montreal Lake) е 12-о по големина езеро в провинция Саскачеван. Площта му, заедно с островите в него е 454 км2[1], която му отрежда 107-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 447 км2[1]. Надморската височина на водата е 490 м[1].

Езерото се намира в централната част на провинция Саскачеван, на около 52 км югозападно от езерото Ла Ронж.

Монреал има слабо разчленена брегова линия в сравнение с други канадски езера, с малко заливи, полуострови и острови с площ от 7 км2, като най-големият от тях Фергюсън се намира в южната част на езерото.

В езерото се вливат множество малки реки. От северния ъгъл на езерото изтича река Монреал, която се влива в езерото Ла Ронж.

На брега на езерото има две малки селища – Монреал Лейк, на южното крайбрежие и Тимбър Бей, на източното.

Покрай източния бряг на езерото преминава провинциално шосе № 969, а недалеч от западното – шосе № 2.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Montreal Lake (Saskatchewan) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​