Морис дьо Хирш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Барон Хирш
немски индустриалец
Барон Хирш 
Роден: 9 декември 1831 г.
Починал: 21 април 1896 г. (64 г.)

Морис (Цви) дьо Хирш, или барон Мориц фон Хирш ауф Геройт е немско-еврейски индустриалец и филантроп, който живее по-късно във Франция, в Англия и в Австро-Унгарската империя.

Произхожда от видно семейство, на седемнадесетгодишна възраст бива въведен в предприемачеството, като през 1855 г. вече е свързван с банковата къща на Bischoffsheim & Goldschmidt. Освен крупните суми наследени от баща му, дядо му и съпругата му, натрупва голямо богатство чрез закупуване от жп концесии в Австрия, Турция и на Балканите, както и от спекулации със захар и мед.

Хирш разглежда ционистката идея като пресилена фантазия, но споделя идеята за завръщането на евреите към земеделието[1]. Той съдейства на гонените руски евреи да се заселят в селскостопански колонии извън Русия. Дарява крупни суми на еврейската колонизационна организация, която закупува големи обработваеми земи в Аржентина, Канада и Палестина. По-късно поради големия брой емигрирали евреи в САЩ, основава и благотворителна организация в щата Ню Йорк.

Също така дарява суми за учредяване на технически училища в Галиция и Буковина.

Има син, който почива на 31 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Knesset 2010-08-17.

Източници[редактиране | редактиране на кода]