Московски физико-технически институт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Московският физико-технически институт (държавен университет) [на руски: Московский физико-технический институт (государственный университет)], съкратено МФТИ и Физте́х, е сред водещите висши училища в Москва и 39-те научно-изследователски университета в Русия с предимно техническа насоченост.

Ректор е професор доктор на физико-математическите науки Николай Кудрявцев, член-кореспондент на РАН.

Система на Физтеха[редактиране | редактиране на кода]

Отличителна черта на учебния процес в МФТИ е т.нар. «система на Физтеха», насочена към подготовка на учени и инженери за работа в най-новите области на приложната и теоретичната физика и приложната математика от направление «Приложна математика и физика». Понастоящем се подготвят също и специалисти по направленията «Системен анализ и управление», «Информатика и изчислителна техника», «Компютърна сигурност». През 2009 г. е открито новото направление «Приложна математика и информатика».

Пьотър Капица - нобелов лауреат и академик на РАН, в писмо до съветския премиер Йосиф Сталин с предложение за създаване на новия ВУЗ изрежда неговите принципи, станали основа на бъдещата «система на Физтеха»:

  • щателен подбор на надарени и склонни към творческа работа младежи;
  • участие в обучението на водещи научни работници и тесен контакт с тях в тяхната творческа обстановка;
  • индивидуален подход към отделните студенти с цел развитие на творческите им наклонности;
  • възпитание от самото начало в атмосфера на технически изследвания и конструктивно творчество с използване за това на най-добрите лаборатории на страната.

Създаване[редактиране | редактиране на кода]

С постановление на правителството от 10 март 1946 г. се учредява Висша физико-техническа школа, която да започне учебни занятия от 1 септември с.г. С ново правителствено постановление обаче от 25 ноември с.г. се отменя решението за създаване на независимо висше училище, а се открива Физико-технически факултет в рамките на Московския държавен университет „Ломоносов“. Заради клеветническа кампания (поради неговата силна привлекателност) факултетът е закрит само след 5 год. - през лятото на 1951 г. Още на 17 септември с.г. обаче с поредно постановление се създава новият Московски физико-технически институт.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

В състава на университета има 11 факултета, както и 2 бази в Московска област: в градовете Долгопрудний (Долгопрудный) и Жуковски (Жуковский). Разполага с общежития.

Във ВШИ се обучават 4477 студенти и 600 аспиранти.

Преподаватели[редактиране | редактиране на кода]

Сред преподавателите на МФТИ са:

Випускници[редактиране | редактиране на кода]

Сред випускниците на МФТИ са:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]