Моя страна, моя България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Моя страна“
песен на Васил Андреев от албума „Моя страна“ – ВТА 1217 и компилациите „20 години с песните на Емил“, „Най-хубавите песни на Емил Димитров“, „Емил Димитров – Златни хитове 1“, „Само един живот не е достатъчен... С песните на Емил Димитров“
Записанa1970 г.
Издаденa1970, 1980, 1982, 1995, 2002 г.
Стилпоп
Времетраене3:58
Музикален издателБалкантон, Riva Sound
КомпозиторЕмил Димитров
Езикбългарски

Моя страна“, по-известна като „Моя страна, моя България“, e патриотична песен от 1970 г. на българския поп певец Емил Димитров

История[редактиране | редактиране на кода]

Песента е посветена на неговия син – Емил Димитров – Джуниър. Обявена е за „Песен на столетието в България“ и „неофициален химн на България“. Музика: Емил Димитров, текст: Васил Андреев, аранжимент: Митко Щерев, съпровод: оркестър „Синьо-белите“, диригент: Митко Щерев.

Първоначално песента илиза във Франция под името „Моника“ – с френски текст и няколко години е хит там. Впоследствие „Моя страна“ е била забранена, защото в нея цензурата открива „буржоазно влияние и намеци за емигрантство“. За нея Емил Димитров разказва:

Обвиниха авторите ѝ, че е писана за български емигранти в чужбина, като не са прочели в текста „ще се върна“. Аз я дадох на фестивала за забавна песен „Златният Орфей“, но смениха регламента и не можах да взема награда.

Песента е записана като „Моя страна“ в дългосвирещата плоча „Моя страна“ – ВТА 1217 („Балкантон“, 1970), както и в компилациите: „20 години с песните на Емил“ (LP, „Балкантон“, 1980); „Най-хубавите песни на Емил Димитров“ (MC, „Балкантон“, 1982); „Емил Димитров. Златни хитове“ (CD, „Riva Sound“, 1995); „Само един живот не е достатъчен... С песните на Емил Димитров“ (CD, „Riva Sound“, 2002).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]