Мудита

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Мудита (пали и санскрит: मुदित) в Будизма е радост. Това е особено състрадателна или отдадена за другия радост, удоволствието, което идва от радостта и възхищението от щастието и добруването на другите, а не завистта към тях.[1] При това състояние на ума личността не трябва да има никакъв интерес или деректно получаване на някакви лични неща от постиженията на другия.

Приложение[редактиране | edit source]

Мудита медитацията е използвана, за да се култивира одобряваща радост при успеха и щастието на другите. Използва се, за да се противопостави на обидата, ревността или завистта, които иначе могат да са чувства по отношение на чуждия успех.

Много будистки учители интерпретират радостта по-обхватно като вътрешен източник на безкрайна радост, който е налице за всеки по всяко време, независимо от обстоятелствата. Колкото по-дълбоко някой черпи от този вътрешен източник, толкова по-сигурен става в собственото изобилстващо щастие и толкова по-лесно става да усети и радостта на другите.

Радостта е традиционно смятана за най-трудна за култивиране от четирите неизмерими (brahmavihārā: също "четири благородни поведения"). Да се покаже радост е начин да се изрази щастие и отпразнуват постиженията на другите, дори когато будистът изпитващ този вид радост може да е в не така щастливи обстоятелства.[2]

Едно уточнение: будисткия учител Ая Кема посочва, че радостта към садистични удоволствия е грешна и вместо нея трябва да се изпитва състрадание (каруна).

Обртани на мудита са ревността и завистта, а близко до нея е веселието и бодростта.

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) Salzberg, Sharon (1995). Loving-Kindness: The Revolutionary Art of Happiness, Глава 8 "Liberating the Mind through Sympathetic Joy". Boston: Shambhala.
  2. Elizabeth J. Harris, A Journey into Buddhism Source for Free Distribution with permission from Access to Insight and the Buddhist Publication Society
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mudita“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | edit source]

  • Мудита - кратък пасаж за мудита от Фондация Брама-Вира