Мудита

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Мудита (пали и санскрит: मुदित) в Будизма е радост. Това е особен вид симпатизираща или отдадена за другия радост. Това също е удоволствието, което идва от радостта и наслаждението на щастието и благоденствието на другите.[1] Мудита не трябва да бъде смесена с гордост и при това състояние на ума личността не трябва да има никакъв интерес или директно получаване на лична полза от постиженията на другите.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Мудита медитацията се използва, за да се култивира радост на благодарността от успеха и щастието на другите. Будистките учители разбират мудита по-широко като вътрешен извор на безгранича радост, който е достъпен за всеки по всяко време и независимо от обстоятелствата. Използва се, за да се противопостави на обидата, ревността или завистта, които иначе могат да са чувства по отношение на чуждия успех.

Колкото по-дълбоко някой черпи от този вътрешен източник, толкова по-сигурен става в собственото изобилстващо щастие и толкова по-лесно става да усети и радостта на другите.

„Далечните противници“ на радостта са ревността и завистта, две очевидни нейни противоположности. „Близкият противник“ на радостта е качество на пръв поглед напомнящо радост, но на по-фино ниво нейна противоположност, ободряване описвано като сграбчване на приятните преживявания поради чувство на липса и неудовлетвореност.

Радостта мудита е традиционно смятана за най-трудна за култивиране от четирите неизмерими (brahmavihārā: също „четири благородни поведения“). Да се покаже радост е начин да се изрази щастие и отпразнуват постиженията на другите, дори когато будистът изпитващ този вид радост може да е в не така щастливи обстоятелства.[2]

Едно уточнение: будисткия учител Ая Кема посочва, че радостта към садистични удоволствия е погрешна и вместо нея трябва да се изпитва състрадание (каруна).

Обртани на мудита са ревността и завистта, а близко до нея е веселието и бодростта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Salzberg, Sharon (1995). Loving-Kindness: The Revolutionary Art of Happiness, Глава 8 „Liberating the Mind through Sympathetic Joy“. Boston: Shambhala.
  2. Elizabeth J. Harris, A Journey into Buddhism Source for Free Distribution with permission from Access to Insight and the Buddhist Publication Society

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mudita в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​