Музей на Ешер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Музей Ешер)
Музей Ешер
Escher in Het Paleis
Музеи в Нидерландия
МестоположениеХага
ТематикаИзкуство, щампи, рисунки
Основан15 ноември 2002
Допълнителна информация
ДиректорВ. Темпел
Сайтwww.escherinhetpaleis.nl
52.0833° с. ш. 4.3142° и. д.
Музей Ешер в Общомедия

Музеят Ешер (на нидерландски: Escher in het Paleis) е музей в Хага, Нидерландия, показващ работата на нидерландския графичен дизайнер Мориц Корнелис Ешер. Намира се в двореца Ланге Воорхоур от ноември 2002 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Музеят се намира в двореца Ланге Воорхоур, бивша кралска резиденция, датираща от осемнадесети век. Кралица Емма купува внушителната къща през 1896 г. Тя я използва за зимен дворец от март 1901 г. до смъртта си през март 1934 г. Къщата е използвана от последващите четири нидерландски кралици за техните работни офиси, докато кралица Беатрикс мести работния си офис в Палеис Ноордеинде (Paleis Noordeinde). Първият и втроият етаж показват експозиция, която отразява употребата на двореца от кралските особи, особено периодът, в който е използван от кралица Емма.

Постоянната музейната експозиция покзва голям брой дърворезби и литографии на Ешер, сред тях световноизвестните отпечатъци Air and Water (Птици ставащи риби); Belvedere (отвътре навън на безумиия); Waterfall (където водата изглежда да тече нагоре); Drawing (две ръце, рисуващи се). Мъсеят също така показва и раднни италиански пейзажи, многото огледални копия и избор от чертежите мозаечност, три версии на Metamorphosis (метаморфоза), от най-маката до третата, която е с големина 7 метра. Тези дворби подчетават работата на музея, следвайки принципите на Ешер.

Третият етаж на музея е отреден на оптичните измами, освен известната стая на Ешер, в която възрастни изглеждат по-малки, от децата си, както и итерактивни дизплеи.

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

В залите на музея са разположени петнадесет полилея, направени от ротердамския артист Ханс ван Бентем. Той проектира специално три от тях за музея, с някои препратки към работата на Ешер и Двореца. В балната зала, полилей във формата на звезда се отразява в двете огледала. В дригите стаии има полилеи във вормата на акула, череп, паяк и водно конче.

Паркетът в дворецът е проектиран през 1991 – 1992 г. от американския минималист Даналд Юд, по повод на откриването на бившия царски дворец, както сграда за изложби. Юд следва принципа на различните цветове и геометрични мотиви към пода в двореца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Escher Museum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​