Мъртво вълнение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Мъртвото течение е явление, при което водни маси се придвижват под формата на скрито за окото течение по посока от брега към морето.

Явлението не е постоянно и може да сменя мястото си. Наблюдава се при по-силно вълнение на морето, обикновено в залив, когато вълните се пресичат и събират на едно място. Събраната там вода се оттегля в обратна посока и отнася със себе си пясък, поради което дъното е по-дълбоко. Така образуваната река губи силата си на около 50 м. от брега, където се среща от следващите вълни.

При по-голяма сила плуването срещу течението е непосилно и за добър плувец. Техниката на излизане от течението е да се плува успоредно на брега, като плувецът може да се остави да бъде отнесен и малко навътре в морето. Винаги на 5-6 метра в страни от течението е плитко, което се дължи на утаяващия се пясък при отслабване на силата му.

„Мъртвото вълнение“ е опасно за хората, когато се появява на плажовете, тъй като представлява невидима заплаха за къпещите се. Забелязва се трудно, тъй като на морската повърхност водата се движи по-бавно, отколкото в дълбочина, а прииждащите вълни го прикриват.

Грешно се смята, че най-често се появява в началото на август. Това е суеверие, свързано с така наречения „Ден на удавника“ – 2 август, Илинден според стария църковен календар. „Мъртво вълнение“ има и през пролетта, есента и зимата, но тогава по обясними причини никой не попада в него.