Надежда фон Мек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Надежда фон Мек
руска меценатка
Надежда фон Мек 
Родена: 10 февруари 1831 г.
Починала: 13 януари 1894 г. (62 г.)

Надежда Филаретовна фон Мек (на руски: Надежда Филаретовна фон Мекк) е руска меценатка, родена на 10 февруари 1831 и починала на 13 януари 1894 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Още от най-ранно детство баща и Филарет Фроловски възпитава у дъщеря си огромна страст и любов към музиката. На 17 години я омъжват за Карл фон Мек - руски дворянин и предприемач, един от основоположниците на руските железници. От него тя ражда 18 деца, от които до пълнолетие доживяват 11. Ако през 1860 г в Русия е имало само 100 км железен път, то само след 20 години, благодарение на дейността на мъжа и те вече са повече от 15 000 км. Това прави семейството му милионери. Карл фон Мек умира през 1871, оставяйки на вдовицата си многобройни имения и няколко милиона рубли.

Меценат[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на мъжа ѝ, Надежда фон Мек започва да оказва сериозна финансова помощ на Николай Рубинщайн, който по това време е директор на Московската консерватория и на Клод Дебюси, начинаещ учител по музика по това време.

От 1877 г започва да подпомага със значителни средства и на Пьотр Илич Чайковски (6000 рубли годишно), така че той да успее да напусне Московската консерватория където работи по това време и да се посвети изцяло на творчеството си. В писмата си до него, тя винаги изтъква колко важна е неговата музика за вътрешния и свят. В знак на признателност Чайковски и посвещава своята 4-та симфония. От скромност обаче тя отказва да бъде сложено името и, така че композитора го посвещава просто „ на моя приятел”. Духовната връзка на Чайковски с Надежда фон Мек е толкова силна, че само благодарение на нея той успява да превъзмогне вродената си неувереност и да продължи да работи, въпреки жестоката критика която го преследва до края на живота му. От октомври 1890, тя обаче спира финансовата си помощ, тъй като самата тя изпада в сериозно затруднение. Надежда фон Мек умира в началото на януари 1894 г от туберкулоза, само два месеца след смъртта на Чайковски.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

• С Чайковски, Надежда не успява да се види наживо нито веднъж, макар че поддържат усилена кореспонденция и връзка цели 13 години.

• През 1883, синът и Николай се жени за племеницата на Чайковски Ана Давидова.