Надпродажба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Надпродажба (английски: оverselling или overbooking) е продажбата на променлива стока или услуга в повече от действителния капацитет. Надпродажбата е честа практика в пътната и хотелиерската индустрия. В телекомуникациите понякога се използва термина надабониране (английски: oversubscribing). Практиката възниква като международна бизнес стратегия, при която продаващите очакват, че някои купувачи няма да използват или консумират всички ресурси, които са заявили, или че някои купувачи ще отменят поръчката, и в този случай надпродажбата осигурява 100% от наличното снабдяване ще бъде използвано, което ще доведе до максимална възвращаемост на инвестицията.

Интернет[редактиране | edit source]

Интернет доставчиците редовно продават повече ширина на френквентния обсег или връзка, отколкото всъщност имат. Например в САЩ един от най-успешните дайлъп провайдери Америка онлайн има изключително високо съотношение на абонамент към линия от 20:1.[1] Когато ширината на обсега стане използвана прекомерно всички потребители на услугата получават по-лошо качество, като услугата е все така достъпна.

Телефони[редактиране | edit source]

Същото важи за телефонните компании, които в действителност имат проблем да обслужват голям брой едновременни обаждания, което е налице само по време на празници като Нова Година или при бедствия, тогава не всички обаждания успяват, в такива случаи правителствените обаждания имат преимущество и биват обслужвани, независимо от претоварването на линиите.

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) A Sure Bet on Access Fees: More Uncertainty. // New York Times, 28 януари 1997.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Overselling“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.