Найджъл Фарадж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Найджъл Фарадж
британски политик и националист
Найджъл Фарадж 
Роден: 3 април 1964 г. (1964-04-03) (50 г.)
Херн, Кент, Англия

Найджъл Паул Фарадж (на английски: Nigel Paul Farage) е британски политик и лидер на Британската партия на независимостта (UKIP) от 2010 г. От 1999 г. той е член на Европейския парламент и съпредседател на фракцията "Европа на свободата и демокрацията".

До 1992 г. Фарадж е член на консервативната партия на Албиона. Напускайки я, основава Британската партия на независимостта, след подписването на Договора от Маастрихт. След няколко безуспешни кампании, през 1999 г. успява да стане член на Европейския парламент, където е най-вече известен със скандалните си изказвания, наричайки Херман ван Ромпой - "парцал". Описва себе си като либертарианец.

След световната финансова криза от 2008 г., партията на Фарадж бележи ръст. В стремежа си към завоюването на по-сериозни политически позиции, Фарадж застъпва редица крайни виждания, като това, че българите и румънците са опасни и за британската социална система и не бива да се допуска свободния им достъп в Британия.

Фарадж произхожда от семейство на брокер, чието препитание е било пласмент на ценни книжа и стоки. Женен е два пъти. Втората му съпруга е германка, от която има двама сина.

Фарадж на няколко пъти посещава България, включително по покана на Слави Бинев. Специалния му интерес е насочен към българските цигани и гетата им.[1] В средата на март 2013 г. в шотландска кръчма на импровизирана пресконференция на Фарадж се разиграва скандална случка, в следствие на която британския националист е спасен с микробус на британската полиция, понеже шотланците го намират и наричат расист. В отговор пред Би Би Си Фарадж нарича демонстрантите "фашистка измет", която не представлява общественото мнение в Шотландия.[2]

Единствените интервюта които Фарадж дава за българска медия са за Би Ти Ви. [3] [4]

Източници[редактиране | edit source]