Най-ценен играч

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Най-ценен играч[1] в спорта e награда, с която се удостоява най-добре представящият се играч в определен отбор, понякога в цялата лига, а също и в конкретен многобой или серия от състезания.

Използва се както за мъже, така и за жени. В английски варианти понякога има родово-неутрални термини за някои разновидности на наградата. Например в САЩ за наградата man of the match, когато става дума за най-добър играч в мач от женския спорт, се казва player of the match[2].

В началото терминът е използван само за професионалния спорт, но днес много често се употребява и в аматьорския спорт, а също и в напълно различни области, например за работното място, бизнеса, както и за музикални награди.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Most Valuable Player в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​