Нарбонска Галия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нарбонска Галия
Gallia Narbonensis
Римска провинция
123 пр.н.е – 314 г.
      
Герб
Герб
КонтинентЕвропа
СтолицаНарбо Марциус
Официален езиклатински
Неофициален езикгалски
Римски сенат
Проконсул
ИсторияАнтичност
Предшественик
Алоброги Алоброги
Арверни Арверни
Сали (племе) Сали (племе)
Наследник
Septem Provinciae Septem Provinciae
Днес част от Италия,
 Монако,
 Франция
Нарбонска Галия
Gallia Narbonensis
в Общомедия

Нарбонска Галия (на латински: Gallia Narbonensis) е една от провинциите на Римската република, а по-късно и на Римската империя, включваща територията на днешна южна Франция, а главен град е Нарбонa. Присъединена е през 121 пр.н.е. като първата отвъдалпийска римска територия и започва да се администрира като сенатска провинция. Нарбонска Галия граничи с провинциите Италия на изток, Галия Аквитания на запад, Близка Испания на югозапад и Лугдунска Галия на север. Владението на тази територия позволява на Рим да контролира търговския маршрут между Италия и Тараконска Испания, а също и по Ронската низина, както и да предотвратява нахлувания на агресивните галски племена на римска територия.

Под римско влияние[редактиране | редактиране на кода]

Преди римското завоевание районът е наричан Далечна или Отвъдалпийска Галия (на латински: Gallia Transalpina), а като римска провинция е наричана и на латински: Gallia bracata според възприемания от римляните за варварски обичай на местните келтски и лигурски племена да носят бричове или панталони (на латински: bracae), в противовес на Цизалпийска Галия, която често е наричана на латински: Gallia togata, тъй като галските ѝ жители носят тоги по римски образец. След като столицата ѝ се пренася в основания през 118 пр.н.е. град Нарбона, провинцията е преименувана на Нарбонска Галия. Селищата в нея са зависили икономически от морската търговия с Рим още преди завладяването им и са стоели в противовес на военноморските сили на Картаген през Пуническите войни. Първата масивна интервенция на римските войски в Отвъдалпийска Галия поставя под римски контрол крайбрежния път между основаните десетилетия преди това от елински заселници Никея и Масилия. Тези два града остават важни търговски центрове и в рамките на Римската империя по протежение на северозападния бряг на Средиземно море, а маршрутът между тях е част от най-прекия наземен път между Рим и иберийските провинции.

Под римска власт[редактиране | редактиране на кода]

През 135 г. пр.н.е. салите застрашават Масилия, което води до безуспешна военна експедиция Марк Фулвий Флак. През 124 г. пр.н.е. консулът Гай Сексций Калвин в крайна сметка завладява голяма част от земите на салите и се връща с триумф в Рим. Той завладява и столицата им – опидум Антремон и основава град Акве Сексцие Салувиорум. В следващите две години Гней Домиций Ахенобарб и Квинт Фабий Максим проникват на север по долината на река Роданус и покоряват племената на алоброгите и съседните им арверни. Създаден е първият римски път в Галия – Виа Домиция. Към 102 г. пр.н.е. провинцията е неколкократно опустошавана по време на Кимврийската война преди Гай Марий да отблъсне окончателно нашествениците. Последвалото възстановяване на Нарбонска Галия позволява нейната пътна мрежа и множество морски пристанища да се използват за търговията в долината на Рона с вино, масло, плодове, сирене, риба и пшеница. Малко преди началото на Новата ера в провинцията е построен стратегическият път Виа Агрипа. През 47 г. император Клавдий дава достъп на галската аристокрация до всички длъжности на римската магистратура и не след дълго сред сенаторите и римските „конници“ се появяват галски фамилии. През 69 г. галският елит масово отказва да се включи в бунта на батавите, тъй като вече не вижда никаква изгода от това[1]. След Кризата от III век и установяването на Тетрархията Нарбонска Галия е административно поделена на Първа и Втора (на латински: Narbonesis I et Narbonensis II), които са приобщени към Диоцеза на Седемте провинции в рамките на Преторианска префектура Галия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бартелеми, Доминик. “Рицарството – От антична Германия до Франция през XII век
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gallia Narbonensis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​