Нарбонска Галия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Територия на римската провинция Нарбонска Галия около 58 пр.н.е.

Нарбонска Галия (на латински: Gallia Narbonensis) е една от провинциите на Римската република. Тя е включвала територията на днешна южна Франция. Главен град е Нарбон. Присъединена е около 121 пр.н.е.. Това е една от първите римски територии отвъд пределите на Апенинския полуостров.

Граничила е в Италия на изток, Аквитания на запад, Тараконска Испания на югозапад и Лугдунска Галия на север. Владението на тази територия, позволявало на Рим да контролира търговския маршрут между Италия и Тараконска Испания, а също и по долината на река Рона, както и да предотвратява нахлуване на агресивните галски племена в римската провинция Италия.

Нарбонска Галия около 112 от н.е.

Тази област става римска провинция през 121 пр.н.е. под името на латински: Gallia bracata от обичая на галите да носят бричове/панталони (на латински: bracae), в противовес на Цизалпийска Галия, която често е наричана на латински: Gallia togata, тъй като жителите й носели тоги по римски образец. По-късно провинцията е преименувана на Нарбонска Галия, след като столицата й се пренася в град Нарбон Марций (на латински: Narbo Martius) (днес Нарбона), основан през 118 пр.н.е.