Наркотично вещество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хероин на фирмата Байер - 19 век

Наркотични вещества (наркотици) са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват ступор, който може да се чувства като успокоение или наркотичен сън. Терминът наркотик се смята, че идва от гръцкия лекар Гален и се отнася към вещества, които притъпяват сетивата и усещанията и/или произвеждат състояние на вцепененост, скованост или лека парализа. Гален отбелязва корена от мандрагора и опиума като основни представители на наркотичните вещества [1].

В българския политически и юридически контекст, терминът наркотик обхваща широк кръг от най-различни субстанции, които са или напълно инкриминализирани или строго регулирани. Такива са редица растителни вещества и техни производни като тютюн, алкохол, канабис, кокаин, опиум и негови деривати, между които пантопон, морфин, хероин, кодеин), а също и други препарати, употребявани в медицината, като сънотворните средства (веронал, луминал, барбамил и други производни на барбитуровата киселина).

Противно на тази законови практика и на популярните митове обаче, много от тези съставки технически не са наркотици. Така например, канабис, ЛСД и други психаделични дроги, химически не принадлежат към групата на наркотиците и техните ефекти са различни [1]. Също така, всички стероиди не спадат към наркотичните вещества [2]

Заради политиката на преследване и "война срещу наркотиците" и създадения от редица официални лица негативен образ на термина "наркотик", медици започват да използват по-прецизното определение "опиоиден аналгетик", за наркотичните вещества, които имат свойства подобни на морфин [2].

През 2004 г. тогавашното правителство на България (съставено от коалиция между НДСВ и ДПС) отменя правото на "лична доза" на потребителите на незаконни наркотици и от тогава притежаването на всякого количество наркотик се наказва с пълната сила на закона.

Ефекти[редактиране | edit source]

Ефектите на наркотичните вещества зависят от дозата, начина, по който влизат в човешкото тяло, а също и очакванията на консумиращия ги. Отделно от тяхната клинична употреба за лечение на болка, кашлица или остра диария, наркотичните вещества имат свойството да произвеждат състояния на блаженство и еуфория, а също да редуцират агресия и тревожност. Последното води до широката им употреба като развлекателни дроги и свойството да произвежда зависимост у някои от ползващите ги.

Рискове[редактиране | edit source]

Сравнение на забележима вреда за различни психоактивни вещества от проучване сред психиатри специализиращи в лечение на пристрастяванията.[3]

В следствие на немарлива, невнимателна или прекомерна употреба на наркотични вещества може да се увеличи рискът от инфекции, болести, или да се стигне до предозиране и смърт.

Вижте още[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. J. Richard Stracke. The Laud Herbal Glossary. // Посетен на 2007-06-10.)
  2. Inciardi, James A.. The War on Drugs II. Mountain View, California, Mayfield Publishing Company, 1992. ISBN 1559340169. с. 22.
  3. Nutt D, King LA, Saulsbury W, Blakemore C. Development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse. // Посетен на 2009-10-05.)

Външни препратки[редактиране | edit source]

  • Дрогите - Министерство на здравеопазването – Национална програма за превенция, лечение и рехабилитация на наркоманиите в Република България 2001-2005
  • Наркотици е-обучение - Подробна информация за видовете наркотици, рискове, превенция и др. под формата на уроци.
  • Списък с детайлно описание на повечето наркотични вещества (на английски) [3]
  • Сайт на мадридския професор Антонио Ескоотадо на много езици, вкл. Руски и Английски - [4] / негова книга на български [5]
  • Един от най-пълните сайтове посветени на връзката между хората и дрогите - http://www.erowid.org/
  • Разпоредби за наркотиците, както те биват дефинирани в законите на Република България [6]